29 december 2020 - Geschreven door: Sigrid Helbig, directeur The Economic Board

Voorspellingen 2021

We zijn op moment met zijn allen in een soort winterslaap. De homo ludens verworden tot homo dormiens. Eten doen we ondertussen nog wel. Calorieën, dat zijn toch de kleine diertjes die ’s nachts onze kleding innemen? Pas in maart 2021, als de natuur weer frisgroen ontluikt en de eerste series inentingen hebben plaatsgevonden ontwaken we. We worden collectief euforisch en actief. Dan wordt alle fitnesapparatuur die in 2020 is aangeschaft afgestoft en eindelijk gebruikt. Dit zijn mijn voorspellingen voor 2021.

Nederlanders hebben talent voor gezelligheid. In 2021 wordt dit verder geperfectioneerd. Terwijl ‘cocooning’ iets weg heeft van inkapseling is gezelligheid iets wat je samen beleeft. We herontdekken dat vriendelijkheid een bijzonder aangename menselijke eigenschap is en een eigen prettige dynamiek kent. Aardig zijn wordt in 2021 de nieuwe sociale valuta. Boosheid is uit.

À propos valuta. Negatieve rente, opkoopprogramma, klimaatverandering, circulariteit, energietransitie, stikstofdossier. Alles kost immens veel geld en we kunnen nog niet weten waar het heengaat. Maar er zijn ook torenhoge koersen en het optimisme op de beurs spat er ook in 2021 vanaf. Het wordt steeds duidelijker: geld is ook maar een mening.

De uitkomst van de Nederlandse verkiezingen 2021 laat zien dat het land nog steeds voorkeur heeft voor een gematigde middenmoot. Redelijkheid en de wil tot samenwerking zit diep in het DNA geworteld. Nationalisme en populisme worden met een betonblok aan de voeten gedumpt in het grote meer van verleden tijd.

De Olympische Spelen in juni 2021 in Japan gaan wederom niet door. Maar wat een feest wordt het 2022! Alle deelnemers op topniveau, alle toeschouwers gevaccineerd. De olympische gedachte dat deelnemen belangrijker is dan winnen is weer helemaal terug.

Ik voorspelde in 2016 dat Trump de nieuwe president van de VS zou worden. Vorig jaar voorspelde ik dat hij met twee vingers in de neus herkozen zou worden. Nog nooit had ik zo graag ongelijk. Maar we zijn nog niet van hem af. Op 20 januari zal Biden geïnaugureerd worden. Ik verwacht dezelfde dag nog een voorpaginawaardige actie van deze slechte verliezer.

Daarnaast zou het zo maar kunnen dat hij in 2021 een replica White House laat bouwen. Maar dan groter. Een parallel universum alwaar hij zijn nijdige aanvallen op de democratie middels eigen mediakanalen kan voortzetten en zijn herverkiezing kan voorbereiden. Als dat in 2024 lukt worden de VS de machtigste bananenrepubliek op aarde.

Angela Merkel treedt volgend jaar af. Geëvolueerd van ‘Mädel’ naar ‘Mutti’ staat ‘Madonna Merkel’ kort voor zaligverklaring. De vrouw, die alleen één enkele ophef rond haar persoon veroorzaakte door het tonen van een fenomenaal decolleté tijdens de opening van de Opera in Oslo, gaat vanaf 2021 de geschiedenisboeken in als staatsvrouw die haar plaats krijgt naast Churchill en Eisenhower.

In 2021 moet Europa echt zelf aan de bak. Ingekapseld tussen de VS en China zal er veel diplomatie, geduld én daadkracht nodig zijn om op het wereldtoneel überhaupt relevant te zijn. Met Biden wordt deze opgave niet mooier en ook niet makkelijker. Ik zie hier nog een mooie rol voor Angela. Eind 2021 gaat zij in Brussel voortvarend met vriendin Ursula aan de slag.

In Brussel schiet het dan lekker op met het aantal invloedrijke vrouwen, maar met het mannenquotum van maximaal zeventig procent wil dit in het bedrijfsleven nog niet zo vlotten. Maar er gloort hoop. Vele rapporten tonen aan dat organisaties met diversiteit in de top domweg meer rendement maken. In 2021 krijgen aandeelhouders massaal het inzicht dat naast omzet, marge, solvabiliteit, marktontwikkeling en big data diversiteit een belangrijk kengetal is bij aankoopbeslissingen. Zelfs de Nasdaq eist meer diversiteit, anders zal een beursgang worden geweigerd.

Europa wordt hip omdat we ons steeds meer realiseren dat we alleen door samenwerking een kans op een welvarende toekomst hebben. In 2021 wordt er een serieus begin gemaakt om het monopolie van grote tech-bedrijven te doorbreken. Ook wordt er werk van gemaakt om onzinnige conspiratietheorieën tegen te gaan. Verstager wordt hierin de Europese heldin en gevierd als ‘vrouw met ballen’. Europese ambities voor vergroening worden in 2021 gepersonaliseerd door ‘onze’ Frans Timmermans die dan te boek staat als ‘man met yoni’.

In 2021 kan de EU eindelijk het Engels als eerste Europese taal omarmen. Nadat Engeland de EU heeft verlaten is dit voor iedereen (behalve het kleine Ierland) de tweede taal. Een buitenkans. De hele goegemeente van duizenden vertalers kan eindelijk iets zinnigs doen. Bijvoorbeeld er serieus werk van maken om de Europese burgers uit te leggen hoe Europa werkt.

2021 wordt het jaar waarin Artificial Intelligence bij het brede publiek bekend zal worden. De mogelijkheden zijn eindeloos. Na ontdekking van het vuur en de uitvinding van het wiel is AI the next big thing. Lifeport is met meer dan 200 wetenschappers in 8 faculteiten, 18 awards, 1.000 studenten, 50 PhD’s en met de hoogste Nederlandse citatiescore op dit gebied super geëquipeerd. Met het AI for Life Center worden experts en onderzoekers verbonden met regionale ondernemers om zo kennis en expertise om te zetten in bedrijvigheid en innovaties.

Heino Falcke ontvangt in 2021 de Nobelprijs. Met een behoorlijke dosis uithoudingsvermogen, precisie en timing orkestreerde hij wereldwijd een netwerk van wetenschappers om de eerste foto te construeren van een zwart gat. Het iconische beeld was sensationeel en ging de wereld over. Wilt u geïnspireerd worden door een onwrikbaar geloof in samenwerking? Lees dan zijn boek: Licht in de duisternis. Een betere titel is in deze tijd trouwens nauwelijks denkbaar.

Nadat er lang getreuzeld en tot de laatste snik onderhandeld is, is de tamelijk harde Brexit 2021 een feit. Het grote beschuldigende vingerwijzen is begonnen. De Britse regering krijgt het bedrijfsleven nu echt over de zeik (excuses) door de zwarte Piet (mag dat nog?) bij het bedrijfsleven neer te leggen en te stellen dat de chaos aan de grens wordt veroorzaakt door een te lakse voorbereiding.

Op het enkele spoor dat Brexit heet, is het licht aan het einde van de tunnel een tegemoetkomende trein. Omdat men doorkrijgt dat dit toch niet het gedroomde resultaat oplevert beginnen beleidsmakers, heel voorzichtig en onder de radar, eind 2021 gesprekken over herintreding. Dat duurt dan ongeveer vier jaar.

Ondanks meningsverschillen, problemen en uitdagingen blijven we lachen, ook in  2021.  Kijk naar een tijdloos hilarisch filmpje waarin zich iemand verlustigt over een in zijn ogen stomme, rare of bizarre beslissing. De lichaamstaal is zo universeel en de lach zo aanstekelijk dat het de moeite is om het filmpje telkens van een eigen ondertiteling te voorzien.

Tijd verandert onze perceptie. Net zoals sommigen op de oliecrisis terugkijken met een zekeren weemoed “weet je nog hoe we over de snelweg fietsten?”,  zullen over een paar jaar de dan twintigers nostalgisch terugdenken “weet je nog hoe we gezellig thuiszaten met mama en papa?” We zullen ons herinneren hoe de wereld in 2020 en 2021 voor een – achteraf korte – periode een klein beetje minder hectisch was. En waarin bijna iedereen geloofde in wetenschappelijk vernuft en dat het uiteindelijk toch goed zou komen.

Blijf dapper en vooral gezond!

 

Sigrid Helbig

Lees ook Sigrids voorspellingen voor 2018, 2019 en 2020

Deze blog delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp