18 januari 2019 - Geschreven door: Peter van Dongen, voorzitter College van Bestuur Van Hall Larenstein University of Applied Sciences

De board blikt terug: Peter van Dongen

The Economic Board bestaat bijna drie jaar. De board kwam voor het eerst bijeen op 17 februari 2016 om de onderliggende stichting op te richten. In deze serie blogs blikken boardleden van het eerste uur terug. Wat is hen bijgebleven? Zijn hun verwachtingen uitgekomen? In deel 3 is boardlid Peter van Dongen, voorzitter College van Bestuur Van Hall Larenstein University of Applied Sciences, aan het woord.

Iemand van de Provincie Zeeland sprak mij aan met de vraag: ‘Ik hoor dat jullie een krachtige en goed functionerende economic board hebben. Wij willen graag van jullie ervaringen leren’

The Economic Board Arnhem – Nijmegen, met Wageningen op stoom

Ik heb de eer en het genoegen vanaf het begin in het voorjaar van 2016 betrokken te mogen zijn bij activiteiten van The Economic Board Arnhem – Nijmegen, met Wageningen. Aanvankelijk was het zoeken hoe de potentieel toegevoegde waarde van tripartite samenwerking van onderwijs, overheden en bedrijven echt betekenis kan krijgen. Ik merk dat het in de afgelopen jaren steeds meer een gezamenlijk beeld heeft opgeleverd bij de boardleden en vanuit gedeeld en stevig ambassadeurschap van de leden ook een krachtige werking. In de regio Arnhem – Nijmegen, met Wageningen maar vooral ook daarbuiten.

In mijn rol als voorzitter College van Bestuur Hogeschool Van Hall Larenstein werken wij regionaal, maar ook sterk nationaal en internationaal. Dat is voor onze hogeschool belangrijk, maar heeft beslist ook (economische) betekenis voor onze regio. Ik merk dat versterking van het profiel Food, Health en Energy in de regio onze hogeschool helpt zichtbaar te maken dat het hier ‘gebeurt’ als het gaat om economische dynamiek en kennisontwikkeling op deze thema’s. Klein voorbeeldje: bij een bezoek aan onze Indiase samenwerkingspartner Agricultural Development Trust in Baramati bracht ik het fenomeen ‘economic board’ in en vertelde daar kort iets over in hoe dat werkt in onze regio. Zonder dat ik dat verwachtte kreeg ik bij een tegenbezoek uit India de vraag daarover wat meer te vertellen en van te laten zien omdat men erg geïnteresseerd was in hoe dat werkt. Men was onder de indruk en wil iets soortgelijks ontwikkelen.

Ook merk ik in mijn contacten in Den Haag, bijvoorbeeld bij het Ministerie van LNV, dat men inmiddels deze regio kent als hotspot voor de genoemde thema’s Food, Health en Energy. Mooi dus. Het begint zijn werking te krijgen en de gewenste impact. Laatste prachtig voorbeeld daarvan: ik was recentelijk in Zeeland op bezoek waar ik een vijftal jaren in het College van Bestuur van de Hogeschool Zeeland mocht zitten. Daar spreekt iemand van de Provincie Zeeland mij aan met de vraag: kan ik binnenkort eens bij jullie in de regio op bezoek komen, want ik hoor dat jullie een krachtige en goed functionerende economic board hebben. Wij willen graag van jullie ervaringen leren.

Van harte welkom natuurlijk! Onze betekenis reikt blijkbaar tot buiten onze regio: wat willen we nog meer. Volle kracht door dus!

De board blikt terug

Drie jaar The Economic BoardDrie jaar geleden werd bij de oprichting van The Economic Board in 2016 als doelstelling geformuleerd dat deze triplehelix-organisatie ervoor moet gaan zorgen dat ondernemers, kennisinstellingen en overheden uit de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen beter gaan samenwerken op de groeisectoren Food, Health en Energy en de cross-overs daartussen, om zo de economische slagkracht van de regio verder te ontwikkelen. En we hebben zeker niet stil gezeten in drie jaar tijd. Kijkt u mee? De gehele maand vullen we deze pagina over drie jaar The Economic Board aan met meer informatie. Hier vindt u een infographic met mooie feiten en cijfers, de blogs geschreven door de boardleden van het eerste uur en een tijdlijn met enkele belangrijke hoogtepunten en ontwikkelingen.

De board blikt terug: Michiel Scheffer

De board blikt terug: Leon van Halder

De board blikt terug: Kees Boele

De board blikt terug: Ben Geerdink

De board blikt terug: Hubert Bruls

De board blikt terug: Marcel Hielkema

De board blikt terug: Toon van Asseldonk

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp