5 maart 2019 - Geschreven door: Michiel Scheffer, gedeputeerde provincie Gelderland

De board blikt terug: Michiel Scheffer

The Economic Board bestaat bijna drie jaar. De board kwam voor het eerst bijeen op 17 februari 2016 om de onderliggende stichting op te richten. In deze serie blogs blikken boardleden van het eerste uur terug. Wat is hen bijgebleven? Zijn hun verwachtingen uitgekomen? In deel 8 is boardlid Michiel Scheffer, gedeputeerde provincie Gelderland, aan het woord.

Werken aan externe profiel van de regio

De economische positie van de regio Arnhem-Nijmegen versterken, dat is het doel van The Economic Board. Samen met de boardleden Daniël Wigboldus en Marcel Hielkema heb ik vanaf najaar 2017 gewerkt aan het externe profiel van de regio, vooral gericht op het aantrekken van een kennisinstelling. Dat deden we nadat de lobby om het Ruimteonderzoeksinstituut naar Nijmegen te halen mislukt was.

Naast broedplaats ook magneet van talent

We zijn uitgegaan van de cross-over tussen gezondheid en voeding, maar constateerden snel dat de kracht van de regio zou liggen op de combinatie met ICT. Nijmegen is al koploper in digital health, Wageningen is natuurlijk food en Arnhem is sterk in ICT. Verder is Gelderland koploper in de ontwikkeling en vervaardiging van machines voor de voedingsindustrie. Daarnaast is verbinding verbonden met de ligging van de regio: tussen Randstad en Rijnland, op de industrie-as Enschede-Eindhoven. Maar op dat kruispunt is Arnhem-Nijmegen eerder een broedplaats van talent dat uitvliegt, dan de magneet. Dat moest anders.

Om duidelijk te maken: alleen al uit het Rijk van Nijmegen pendelen ruim 4000 mensen elke dag naar Eindhoven. In totaal werken netto 46.000 (5 procent) van de Gelderlanders buiten de provincie. Veertig procent van de Gelderlanders gaat in de Randstad studeren. Op bachelorniveau hebben Wageningen University & Research (WUR), Radboud Universiteit (RU) en Radboudumc veertien procent van de studenten, op masterniveau is dat maar zeven procent. De industrie in Gelderland, van Barneveld tot Groenlo, wordt steeds kennisintensiever met vraagstukken rond kunstmatige intelligentie tot precisielandbouw en gezondheidszorg op afstand. Het versterken van de industrie in Gelderland is ook van levensbelang voor banen op mbo-niveau.

Leuvens imec diende zich aan

Die uitdagingen aangaan kunnen we niet alleen op eigen kracht. Dat zou moeten in verbinding tot kennisinstellingen in België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Zo ontstond het idee van een University Partner Challenge: een oproep tot buitenlandse instellingen om in samenwerking met WUR en/of RU zich in de regio te vestigen. Er kwamen voorjaar 2018 zeventien inzendingen. De winnaar was de University of Florida, maar het Leuvense imec meldde zich ook in de buitencategorie. Wat volgde was een negen maanden durend ontwikkeltraject met een dialoog met de Provinciale Staten van Gelderland over de kansen en voorwaarden om dit mogelijk te maken. Imec bracht met WUR en RU precies wat we zochten: een significant initiatief op het kruispunt van Health, Food en ICT.

De regio en de provinciale politiek hebben het initiatief omarmd: laten we er samen ook een succes van maken!

Lees ook

Drie jaar The Economic BoardDrie jaar geleden werd bij de oprichting van The Economic Board in 2016 als doelstelling geformuleerd dat deze triplehelix-organisatie ervoor moet gaan zorgen dat ondernemers, kennisinstellingen en overheden uit de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen beter gaan samenwerken op de groeisectoren Food, Health en Energy en de cross-overs daartussen, om zo de economische slagkracht van de regio verder te ontwikkelen. En we hebben zeker niet stil gezeten in drie jaar tijd. Kijkt u mee? De gehele maand vullen we deze pagina over drie jaar The Economic Board aan met meer informatie. Hier vindt u een infographic met mooie feiten en cijfers, de blogs geschreven door de boardleden van het eerste uur en een tijdlijn met enkele belangrijke hoogtepunten en ontwikkelingen.

De board blikt terug: Toon van Asseldonk

De board blikt terug: Hubert Bruls

De board blikt terug: Peter van Dongen

De board blikt terug: Kees Boele

De board blikt terug: Ben Geerdink

De board blikt terug: Leon van Halder

De board blikt terug: Marcel Hielkema

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp