2 januari 2019 - Geschreven door: Arnout Smit en Geert Ritsema, Bureau Brussel

Succes is niet vanzelfsprekend

De Regio Arnhem – Nijmegen is in veel opzichten een succesvolle regio en dat geldt niet in de laatste plaats voor Europese samenwerking. Zo landde bij ons over de afgelopen vijf jaar ruim 250 miljoen euro aan Europese subsidies. Van alle Nederlandse regio’s doen alleen regio’s in Groningen en Zeeland dat beter. Gemeenten, kennisinstellingen en bedrijven (vooral het mkb) profiteren hier flink van. Dankzij Europa kwam er bijvoorbeeld meer werkgelegenheid in onze regio. Onderzoeksbureau ERAC berekende dat Europese subsidies in Gelderland de afgelopen vijf jaar hebben gezorgd voor ruim 11.000 extra banen. Naar schatting is ongeveer de helft hiervan in de regio Arnhem – Nijmegen terechtgekomen.

Hoogtepunten 2018

Een van de belangrijkste redenen dat onze regio het zo goed doet, is volgens ons dat we op het internationale toneel steeds zichtbaarder worden. Het onbetwiste hoogtepunt in 2018 op dit vlak was natuurlijk het feit dat Nijmegen zich een vol jaar lang European Green Capital mocht noemen. Het Green Capital-team –inclusief de bestuurders – heeft daarbij optimaal de kans benut om in dit belangrijke jaar op heel veel plekken in Europa (en soms ook daarbuiten!) te laten zien waar de regio Arnhem – Nijmegen voor staat: een unieke combinatie van duurzaamheid, leefbaarheid en economische vitaliteit.

Maar natuurlijk waren er het afgelopen jaar meer hoogtepunten. Sterker nog: het zijn er te veel om op te noemen, en de volgende opsomming is dan ook maar een kleine greep. De regio Arnhem – Nijmegen kreeg de ABN AMRO Circular Economy Awards voor beste circulaire regio van Nederland. Er vond een succesvolle European Mobility Week plaats met onder anderen een feestelijk volksontbijt op de Waalbrug, Europarlementariërs brachten een tweedaags werkbezoek aan onze regio en meer dan 700 stakeholders in Brussel (waaronder vertegenwoordigers van de Europese Commissie en  Europese regio’s) maakten kennis met onze regionale innovaties via onze virtualreality-stand over Food, Health en Energy.

Stuk voor stuk gebeurtenissen om trots op te zijn. En toch schuilt het grootste succes niet in deze hoogtepunten. Want hét belangrijkste succes van onze regio is het feit dat steeds meer bedrijven, burgers, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en overheden de waarde en noodzaak van samenwerking inzien en elkaar weten te vinden.

Samenwerkingen

Die samenwerking binnen de regio én binnen Europa is niet in de laatste plaats van belang voor geslaagde Europese projecten. Immers, om voor Europese subsidies in aanmerking te komen is samenwerking bijna altijd een vereiste. Behalve (kans op) subsidie levert dergelijke samenwerking altijd iets op. Denk bijvoorbeeld aan het delen van kennis en ervaring. Dit zal met de opkomst van een nieuwe, circulaire economie alleen maar aan belang winnen.

Succes is nooit vanzelfsprekend. Om het te behouden moet je misschien nog wel harder werken dan om het te verkrijgen. Bureau Brussel speelt daarbij graag een rol. Maar wij kunnen dat niet zonder uw hulp. Ideeën voor Europese projecten en samenwerkingsverbanden moeten in de regio geboren en gedragen worden. Wij zien dat gelukkig steeds meer gebeuren.

Waar gaan we naartoe

Gaan we in 2019 van start met een Europees Living Lab Circulaire Economie? Wordt onze Energy Hotspot versterkt met Europese investeringen in energieopslag? Komt er steeds meer Europa naar het grootste Nederlandse zorginnovatie-congres, ons regionale Health Valley-event? Worden in een EU-project e-Hubs voor deelvoertuigen gelanceerd in de regio? Allemaal reële mogelijkheden in het nieuwe jaar en wie weet wat er nog meer in het verschiet ligt.

Of u nu een bedrijf heeft, bij een universiteit werkt, een overheid vertegenwoordigt of een burgerinitiatief runt: aarzel niet om Bureau Brussel te benaderen voor ondersteuning en advies bij de zoektocht naar Europese mogelijkheden. Wij helpen u graag verder !

Wij wensen u prettige feestdagen en een bruisende start van het nieuwe jaar.

Geert Ritsema en Arnout Smit,

European Affairs Advisors bij @BureauBrussel

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp