19 december 2018 - Geschreven door: Toon van Asseldonk, burgemeester gemeente Overbetuwe

De board blikt terug: Toon van Asseldonk

The Economic Board bestaat bijna drie jaar. De board kwam voor het eerst bijeen op 17 februari 2016 om de onderliggende stichting op te richten. In deze serie blogs blikken boardleden van het eerste uur terug. Wat is hen bijgebleven? Zijn hun verwachtingen uitgekomen? Toon van Asseldonk, burgemeester van gemeente Overbetuwe, aan het woord.

Samen komen we echt verder

De regio Arnhem – Nijmegen heeft veel te bieden. Een aantrekkelijkere regio om te wonen en te werken ken ik niet in Nederland. En ik kan het weten, want ik heb ook in het westen en het zuiden van het land gewoond en gewerkt.

We hebben goud in handen in deze prachtige regio en het wordt tijd dat we dat nu eens gaan verzilveren. Samen komen we echt verder.

Toch ben ik bijna twintig jaar geleden weer teruggekomen naar dit deel van het land en dan in het bijzonder naar de Betuwe. Daar heb je in meerdere opzichten namelijk the best of both worlds: stad en platteland binnen handbereik, Arnhem en Nijmegen op fietsafstand, Health en Food Valley zichtbaar en voelbaar aanwezig, Randstad en Ruhrgebied als buren, cultuur en natuur in overvloed. En zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. Weggaan komt dan ook niet in mij op. Ook niet nu ik over enkele maanden ga stoppen als burgemeester van de gemeente Overbetuwe, het hart van deze regio.

Samenwerking opzoeken

Een aantal jaren terug werd ik gevraagd om eens te gaan onderzoeken of structurele samenwerking tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en de lokale overheden op het niveau van Arnhem – Nijmegen mogelijk zou zijn. Want merkwaardig genoeg bestond dat nog niet. Omdat ik altijd al vond dat dit hoognodig was, heb ik die uitdaging met beide handen aangenomen. Mede daardoor hebben we nu die samenwerking in The Economic Board. En ik vind dat die inmiddels ook aardig op stoom begint te komen. Ook de regio Ede-Wageningen betrekken we daar natuurlijk bij.

In mijn eigen gemeente heb ik steun gehad van The Economic Board bij het opstellen van een bidboek om een investering van 40 miljoen naar een de vestiging van KraftHeinz te halen. Het bedrijf uit Elst moest hierbij concurreren met andere bedrijven uit het concern in Polen en Engeland. De investering wordt op dit moment in Elst gerealiseerd.

Ambassadeursrol

Met veel genoegen zie ik dat leden van de board in toenemende mate ook echt als ambassadeur van onze regio op gaan treden. Ook brengen ze het brede belang van die regio daardoor over het voetlicht. Dat werkt als een sneeuwbal, want daardoor gaan ook anderen die boodschap uitdragen.  Zo heb ik samen met andere boardleden en het bureau rond de zomer van dit jaar een aantal bijeenkomsten belegd om (nieuwe) raadsleden over het werk van de board te vertellen.

Het moge duidelijk zijn, ik geloof in het bestaansrecht van The Economic Board.

Lees ook

Drie jaar The Economic BoardDrie jaar geleden werd bij de oprichting van The Economic Board in 2016 als doelstelling geformuleerd dat deze triplehelix-organisatie ervoor moet gaan zorgen dat ondernemers, kennisinstellingen en overheden uit de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen beter gaan samenwerken op de groeisectoren Food, Health en Energy en de cross-overs daartussen, om zo de economische slagkracht van de regio verder te ontwikkelen. En we hebben zeker niet stil gezeten in drie jaar tijd. Kijkt u mee? De gehele maand vullen we deze pagina over drie jaar The Economic Board aan met meer informatie. Hier vindt u een infographic met mooie feiten en cijfers, de blogs geschreven door de boardleden van het eerste uur en een tijdlijn met enkele belangrijke hoogtepunten en ontwikkelingen.

De board blikt terug: Michiel Scheffer

De board blikt terug: Leon van Halder

De board blikt terug: Kees Boele

De board blikt terug: Ben Geerdink

De board blikt terug: Hubert Bruls

De board blikt terug: Peter van Dongen

De board blikt terug: Marcel Hielkema

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp