3 juni 2019 - Geschreven door: Martijn Berghman, mede-oprichter van Refugee Team en winnaar van de IGNITE Award 2018

‘Door het IGNITE-traject kon ik naast sociaal ondernemen ook echt werken aan mijn bedrijf’

Refugee Team won in 2018 de IGNITE Award. Dat betekende niet alleen een geldprijs van 100.000 euro, maar ook een intensief begeleidingstraject waardoor ik echt aan de slag moest met het opbouwen van mijn bedrijf.

Wat wij doen als Refugee Team is bijdragen aan de integratie van statushouders door hen als vrijwilliger bij evenementen werkervaring op te laten doen. Daar leren zij mensen kennen en kunnen zij de Nederlandse taal oefenen. In ruil voor hun vrijwilligerswerk krijgen zij toegang tot het netwerk van de evenementenorganisatie. Refugee Team helpt hen zo door te stromen naar stage, opleiding of betaald werk.

Persoonlijke én zakelijke groei

Het gaat goed met Refugee Team sinds de IGNITE Award. We zijn net verhuisd naar onze nieuwe locatie, het aantal evenementen groeit en uit ons recente impactonderzoek is gebleken dat onze aanpak heel veel positief effect heeft. Daar zijn we blij mee. Het begin voelde als pionieren, maar dat is er nu wel af. Het voelt nu echt als een serieus bedrijf.

Mijn nieuwe uitdaging zit voor mij nu in het groeien in mijn rol als manager. Als sociaal ondernemer moet je tijd vrij maken om niet alleen in, maar ook áán je bedrijf te werken. In de startfase was ik nog veel met de dagelijkse zaken en het contact met vluchtelingen bezig.

Tijdens het IGNITE-traject werden we gedwongen tijd vrij te maken om te werken aan onze onderneming. Zo ontstond er een nieuwe taakverdeling, waardoor ik nu meer tijd kan besteden aan het laten groeien van de organisatie en het binnenhalen van nieuwe opdrachten. We hebben inmiddels ook een top team dat dagelijkse dingen heel goed zelfstandig oplost. Hierdoor kan ik zelfs met een gerust hart een week weg!

Focus op de toekomst

Onze focus is nu gericht op het behoud van kwaliteit, terwijl we ondertussen hard groeien. We zijn echt goed in vluchtelingen duurzaam aan het werk helpen in kwalitatief goede banen. Het doorstroom percentage ligt hoog en dat willen we zo houden.

Nu duidelijk is geworden hoeveel impact onze aanpak heeft willen we graag onze evenementenkalender verder uitbreiden. Daarnaast gaat het inburgeringsbeleid op de kop en daar willen we klaar voor zijn. In de toekomst zouden wij ons graag meer roeren in het inburgeringsproces. Op dit moment zit de economie mee en dat helpt maar dat kan over vijf jaar anders zijn en daar moeten we ons op voorbereiden.

Kansmaken op de IGNITE Award?

IGNITE is er voor startende sociaal ondernemers die échte sociale verandering teweeg brengen. Het programma bestaat uit een intensief coachingstraject voor zes sociaal ondernemers en kans op een geldbedrag van 100.000 euro.

Dit jaar richt de IGNITE Award de schijnwerpers op Gelderland en Overijssel. Ook meedoen? Dat is eenvoudig: deelnemers beantwoorden tien vragen over hun (toekomstige) onderneming en maken in een videopitch duidelijk hoe zij hun sociale impact gaan bereiken.

Uit alle aanmeldingen worden zes finalisten geselecteerd. Zij ontvangen professionele ondersteuning bij het uitwerken van hun businessplan en ontvangen coaching om hun onderneming te versterken.

Op 7 november pitchen de finalisten hun businessplannen voor een gerenommeerde vakjury. Inschrijving loopt van 1 juni tot en met 12 juli via IGNITEaward.nl.

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp