5 juni 2019 - Geschreven door: Bart Kiemeney, hoogleraar kankerepidemiologie en onderzoeker aan het Radboudumc

Tour de France helpt het Radboud Oncologie Fonds

Het was ooit een jongensdroom. Nu het steeds dichterbij komt lijkt het meer op een verlate midlifecrisis. De Tour de France fietsen. 5 juli is het zover. Dan ga ik, op mijn 59e, beginnen aan de 21 etappes. Elke etappe één dag voor de profs. Van Brussel naar Parijs. Met een Tour-omweggetje van 3500 kilometer via de Vogezen, Pyreneeën en Alpen. Met als doel om 50.000 euro sponsorgeld voor het Radboud Oncologie Fonds binnen te halen.

Als hoogleraar kankerepidemiologie en onderzoeker aan het Radboudumc ben ik er altijd best goed in geweest om geld op te maken. Subsidiegeld van b.v. het Koningin Wilhelmina Fonds of de EU. Toen ik twee jaar geleden de vraag kreeg om voorzitter van het Radboud Oncologie Fonds (ROF) te worden, vond ik dat ik me ook maar eens moest inzetten om middelen te werven voor kankeronderzoek door anderen. Geïnspireerd door die waanzinnige Elfstedentocht van Maarten van der Weijden vorige zomer. Zwemmen langs elf Friese steden kan ik niet, maar een stukkie fietsen wel.

Waarom zo’n sponsoractie?

Voor kankeronderzoekers is het lastig om geld te krijgen voor kleinschalig onderzoek dat je moet doen als voorwerk voor grotere studies. Dat geldt ook voor risky onderzoek; onderzoek wat niet zeker leidt tot positieve resultaten, maar wel hard nodig is voor echte innovatie. Het Radboud Oncologie Fonds richt zich op dit soort moeilijk te financieren onderzoek. Maar met al die steengoede onderzoekers in het Radboudumc, met al die supergoede ideeën, is er veel geld nodig.

Het Radboud Oncologie Fonds kan dus de steun van iedereen goed gebruiken. Door onderzoek zien we de kans om te sterven aan kanker in Nederland steeds verder afnemen. We maken echt grote stappen tegenwoordig. Desondanks gaan er jaarlijks in Nederland nog ruim 45.000 mensen dood aan kanker. Dat moet echt beter!

Is het een reëel doel? Of gekkenwerk?

Natuurlijk is het te doen. Ik ben wel gewend om wat langere tochten te fietsen: van Lhasa naar Kathmandu via het basecamp van de Mount Everest, van Victoria Falls naar Kaapstad, rondjes Cuba, Tasmanië, Bolivia. En ook alle klassiekers zoals Milaan-San Remo, Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen. Had toen nog wel een wat strakker lijf, maar toch. Zolang als mijn rug het houdt geloof ik er wel in.

Dat andere, echte, doel is lastiger: 50.000 euro voor het ROF ophalen is niet zomaar gedaan. Daar zou ik wel wat hulp bij kunnen gebruiken.

Bart en het Radboud Oncologie Fonds helpen?

Dat kan door naar tourdefrancevanbart.nl te gaan. Bij een beetje serieuze donatie ben ik natuurlijk ook graag bereid iets wezenlijks terug te doen. Een lezing over kanker voor werknemers van een bedrijf. Een kijkje achter de schermen in het Radboudumc. U verzint het maar. Ik ben er klaar voor.

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp