29 maart 2018 - Geschreven door: Marion Braams, directeur Clean Mobility Center& Vice President Utilities CGI

Samen werken aan schone mobiliteit

In het Clean Mobility Center (CMC) werken negen bedrijven en de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) samen aan het versnellen van de energietransitie in de mobiliteit. De energietransitie is een complex vraagstuk, dat geen enkel bedrijf zelf kan oplossen. Ieder bedrijf heeft een puzzelstukje in handen. Door samen te werken kunnen we onze krachten bundelen en de puzzel compleet maken. Ieder bedrijf werkt zelf ook samen in een netwerk, waardoor de gezamenlijke kennis heel groot is.

Om effectief te kunnen samenwerken heeft het Clean Mobility Center het Clean Mobility House geopend, een gebouw van duizend vierkante meter waar we samen kunnen werken aan schone mobiliteit. Wat gebeurt er nu zoal? Studeren is niet meer hetzelfde als pakweg twintig jaar geleden. Hoe het vroeger was kunnen studenten leren uit boeken, maar hoe we in de toekomst reizen en het milieu minder belasten, kun je daarin niet vinden. Daarom werken in het Clean Mobility House gemiddeld zeventig studenten in groepen aan vraagstukken uit het bedrijfsleven. De vraagstukken waar bedrijven mee zitten, volgen natuurlijk niet keurig de indeling van vakken en studierichtingen van de HAN. Het CMC bespreekt het vraagstuk zowel met het bedrijf als de HAN en vormt een multidisciplinair team dat uit studenten van verschillende studierichtingen kan bestaan. Zo werken we onder andere aan het testen van een light electric vehicle, samen met DEKRA.

Vanuit het CMC hebben we een scoutingprogramma opgezet. We hebben gemerkt dat bedrijven een puzzelstukje in de transitie in handen hebben, maar niet altijd weten waar het stukje past in de puzzel. We helpen bedrijven tegen een kleine vergoeding met het oppakken van de volgende stap.

Een van de eerste projecten waar het Clean Mobility Center bij is betrokken is het onderzoeksproject NEFUSTA (New Energy Vehicles Fueling Station). In dit door de TKI Urban Energy ondersteunde project, wordt onderzocht hoe het laad-/tankstation van de toekomst gecombineerd kan worden met het balanceren van energie in het net, bijvoorbeeld door het slim laden van EV’s en het omzetten van duurzame energie in waterstof. We organiseren op 6 april een symposium,  Laadmogelijkheden van de Toekomst, waarbij we een overzicht geven van de bevindingen tot nu toe, ingaan op de problematiek van het duurzaam rijden en het voorkomen van  overbelasting van de elektrische infrastructuur. Er wordt een blik op de nabije toekomst gegeven:  hoe gaat het tanken van waterstof in de toekomst,  wat gebeurt er rondom slimme laadpleinen en met welke andere oplossingen wordt op dit moment  geëxperimenteerd?

Aanmelden symposium
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp