10 januari 2019 - Geschreven door: Marcel Hielkema, directeur Scalabor en voorzitter VNO-NCW Gelderland

De board blikt terug: Marcel Hielkema

The Economic Board bestaat bijna drie jaar. De board kwam voor het eerst bijeen op 17 februari 2016 om de onderliggende stichting op te richten. In deze serie blogs blikken boardleden van het eerste uur terug. Wat is hen bijgebleven? Zijn hun verwachtingen uitgekomen? In deel 2 is boardlid Marcel Hielkema, directeur van arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor en voorzitter VNO-NCW Gelderland, aan het woord.

De regio is een voorbeeld van samenwerking geworden

Innovatie door samenwerking

Ongeveer vier jaar geleden had ik een afspraak met toenmalig minister van infrastructuur Melanie Schultz van Haegen om meer investeringen voor infrastructurele projecten te bepleiten. Toen ik aangaf dat ik dat namens de regio Arnhem – Nijmegen deed, reageerde zij enigszins verbaasd; namens Arnhem én Nijmegen? Voor de bewindvoerder was dit een unicum, want het imago dat de regio in Den Haag had opgebouwd was er vooral een van onenigheid tussen de twee grote steden.

Vier jaar later is dat beeld in de hofstad geheel veranderd en is de regio een voorbeeld van samenwerking geworden. Ook in Den Haag wordt gezien dat onze regio met bijna één miljoen inwoners, haar ideale ligging tussen Randstad en Ruhrgebied, vijf hogescholen, drie universiteiten, drie waterwegen en vijf luchthavens binnen een uur rijden, van groot belang is voor de nationale economie en enorm veel kansen biedt.

Elkaar tegenkomen

Ondernemers kenden de kracht van de regio altijd al; er is geen ondernemer die stopt met het verkopen van diensten en producten wanneer de gemeentegrens bereikt is! Nee, zelfs de regio is vaak al te klein. En alhoewel we samenwerking logisch vinden, vinden we het ook vaak best moeilijk. Het is één ding om samen te werken met leveranciers en klanten of zelfs collega-bedrijven in dezelfde sector. Maar samenwerken met bedrijven in andere branches of met de overheid of onderwijs wordt toch nog altijd als lastig gezien. Voornaamste reden daarvan is dat we elkaar niet altijd kennen, niet regelmatig tegenkomen en niet precies weten wat we de ander kunnen bieden.

Mooie voorbeelden

Die samenwerking heb ik echter de afgelopen jaren enorm zien verbeteren. Mooie voorbeelden zijn de gezamenlijke lobby tussen overheid en bedrijfsleven om de ICE te versnellen, de samenwerking tussen defensie als grote werkgever in de regio met andere werkgevers ten aanzien van de uitdagingen op de arbeidsmarkt én de intensievere samenwerking tussen de verschillende valleys op het gebied van innovatie in health, food en energy.

Voor mij blijft een van de mooiste voorbeelden van samenwerking echter die tussen advocatenkantoren, rechtenfaculteiten, Openbaar Ministerie, rechtbank en gerechtshof binnen Legal Valley om door middel van een goede juridische infrastructuur bij te dragen aan innovatie en economische groei in de regio.

Stimulator van samenwerking

The Economic Board heeft een enorme bijdrage geleverd aan het bevorderen van samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid en onderwijs in de regio doordat we elkaar beter hebben leren kennen en elkaar regelmatig zien en ontmoeten. Het effect daarvan is dat we niet meer tegenóver elkaar maar náást elkaar staan en dat we steeds meer buiten onze eigen hokjes – of dat nu branches of gemeenten zijn – durven te kleuren. En is dat nu niet net het hele punt van innovatie?

Lees ook

Drie jaar The Economic BoardDrie jaar geleden werd bij de oprichting van The Economic Board in 2016 als doelstelling geformuleerd dat deze triplehelix-organisatie ervoor moet gaan zorgen dat ondernemers, kennisinstellingen en overheden uit de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen beter gaan samenwerken op de groeisectoren Food, Health en Energy en de cross-overs daartussen, om zo de economische slagkracht van de regio verder te ontwikkelen. En we hebben zeker niet stil gezeten in drie jaar tijd. Kijkt u mee? De gehele maand vullen we deze pagina over drie jaar The Economic Board aan met meer informatie. Hier vindt u een infographic met mooie feiten en cijfers, de blogs geschreven door de boardleden van het eerste uur en een tijdlijn met enkele belangrijke hoogtepunten en ontwikkelingen.

De board blikt terug: Michiel Scheffer

De board blikt terug: Leon van Halder

De board blikt terug: Kees Boele

De board blikt terug: Ben Geerdink

De board blikt terug: Hubert Bruls

De board blikt terug: Peter van Dongen

De board blikt terug: Toon van Asseldonk

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp