6 juni 2018 - Geschreven door: Marcel Hielkema, voorzitter VNO-NCW Gelderland, managing director Dirkzwager Advocaten & Notarissen, vice voorzitter The Economic Board

Legal Valley: waar staan we nu

Op 24 april jl. organiseerde Legal Valley het 2e congres Maatschappij & Recht. Ruim 400 deelnemers discussieerden samen met de Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker, innovator Alexandre Janssen, President van de Rechtbank Oost-Nederland Christa Wiertz en oud-decaan van de Radboud Universiteit Steven Bartels over “de jurist van de toekomst”.

In zijn openingswoorden refereerde Commissaris van de Koning Clemens Cornielje aan de behaalde successen binnen de Legal Valley in het afgelopen jaar. Zo was er een eerste congres over het thema “Privacy” en hebben honours-studenten van de Radboud Universiteit in opdracht van Legal Valley een onderzoek gedaan naar privacy en cybersecurity in de zorg. Dit onderzoek is vervolgens ook aan de voorzitter van de autoriteit persoonsgegevens, Aleid Wolfsen, aangeboden. Ook zijn er drie juridische kenniscafés georganiseerd over onderwerpen als “scheiding der machten”, “de verwarde mens” en “de weerbare overheid” en hebben de partners in Legal Valley een vacaturebank geopend op de website van Stichting Legal Valley. Hier staan alle juridische vacatures in Gelderland op vermeld. Bovendien is in het regeerakkoord opgenomen dat het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden ook de komende jaren niet verplaatst wordt.

Tijdens het congres werd ingegaan op de vraag hoe de jurist van de toekomst er uit zien; wat is de invloed van technologie?, welke maatschappelijk sociale ontwikkelingen zijn van invloed?, wat willen millenials zelf?, en hoe zouden we de jurist van de toekomst moeten opleiden? Belangrijke vragen die zeker niet alleen juristen en rechtenstudenten aangaan maar zeker ook de politiek en het bedrijfsleven. Een goede infrastructuur is dan ook van groots belang voor economische groei in een regio en de regio Arnhem-Nijmegen kent een van de grootste juridische sectoren van het land. Ter afsluiting van het congres gaf voorzitter Fred Hammerstein aan dat het van groot belang is om met elkaar in gesprek te blijven over de kennis en vaardigheden die we nodig hebben om effectief aan de maatschappij bij te kunnen dragen.

→ (Video) verslagen van het congres zijn te vinden op legalvalleynederland.nl.

Inmiddels zijn de voorbereidingen in volle gang voor de komende juridische kenniscafés. Op 28 juni a.s. wordt een kenniscafé georganiseerd bij de Radboud Universiteit met als thema “handhaving van integriteit”. Deelname is kosteloos en inschrijven kan hier. Op 11 oktober vindt een kenniscafé plaats in het nieuwe Focus Filmtheater waarbij een voorvertoning plaatsvindt van een film over strafrecht die draait op het InScience filmfestival.

Met de verschillende activiteiten laat de regio zien dat ook de juridische infrastructuur goed op orde is en dat ook hier meer dan goed in wordt samengewerkt!

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp