24 mei 2017 - Geschreven door: Ed Koster, operationeel manager Radboud Research Facilities 

Kennismaken om kennis te delen

Sinds twee jaar bezoek ik bedrijven voor Radboud Research Facilities, om ze te vertellen over de laboratoria en andere onderzoeksfaciliteiten van de Radboud Universiteit en het Radboudumc. Het gaat hier om het allerhoogste segment: state of the art en vaak erg kostbaar. Wetenschappers uit de hele wereld komen naar Nijmegen voor onderzoek dat op andere universiteiten niet mogelijk is. Maar die voorzieningen zijn ook interessant voor grotere en kleinere bedrijven en zelfs voor start-ups. Zij kunnen vaak niet aan dure onderzoeksfaciliteiten en de nodige kennis en expertise komen voor de ontwikkeling van nieuwe producten.

Ik legde in die twee jaar al contact met zo’n zestig bedrijven en steeds blijkt dat men de universiteit en wat die te bieden heeft eigenlijk niet zo goed kent. Vaak kennen ze wel één hoogleraar of één onderzoekgroep, maar daar blijft het soms bij. Voor een farmaceut, die al goede contacten heeft met een hoogleraar chemie, kan het waardevol zijn om te vernemen over onderzoek van een communicatiewetenschapper over de beste manier om informatie te geven in bijsluiters.

Zo bracht ik bedrijven in contact met wetenschappers uit wetenschapsgebieden waar ze zelf nooit aan gedacht hadden. Soms komt daar niets uit, soms leidt het tot nieuwe samenwerking en een nieuw product. Dat kost vaak tijd, maar als ik één ding heb geleerd in dit werk, is het dat je geduld moet hebben. Zorgvuldig contacten opbouwen, het netwerk laten groeien.

Daarom verdiep ik me, voor ik op bezoek ga, zo goed mogelijk in een bedrijf. Wat doen ze? Wat maken ze? Met wie werken ze samen? Tijdens het bezoek blijkt vaak dat er bij zo’n onderneming veel meer gebeurt dan ik dacht, en dat er veel meer raakvlakken zijn dan ik vermoedde. Dus het omgekeerde geldt ook: wij als universiteit kunnen er heel wat bij winnen als we ons meer verdiepen in de bedrijven in deze regio.

En wat leveren al deze connecties op? Bedrijven testen bijvoorbeeld hun nieuwe medicijnen in de laboratoria van de universiteit, met elektronenmicroscoop of NMR-spectroscoop en met de expertise van de wetenschappers. De resultaten gebruiken ze voor het doorontwikkelen of verbeteren ervan. Onze onderzoekers zien zo dat hun onderzoek wordt toegepast en tot innovatie leidt, dat is interessant. En soms trekken ze samen met een bedrijf op om subsidie aan te vragen voor onderzoek.

Als je elkaar weet te vinden is de som vaak groter dan het totaal der delen!

Meer informatie

theeconomicboard.com/nl/radboud-research-facilities-rrf/

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp