31 juli 2017 - Geschreven door: Ben Geerdink, lid van The Economic Board en voorzitter College van Bestuur Rijn IJssel

Kennis, kunde, kassa

Wilt u bakker worden? Grote kans dat uw vader en opa ook bakker zijn en het vak hebben geleerd op de vakschool van Rijn IJssel. Al sinds jaar en dag staat ons ROC in het land bekend om een aantal unieke vakopleidingen. Dat geldt voor de bakkersopleiding, maar ook voor de opleiding tot grimeur of het CIOS. Daarvoor komen jongeren uit het hele land naar ons toe.

En toch blijven we een regionaal opleidingscentrum. Veel van onze studenten komen gewoon uit de (brede) regio. Van Arnhem tot Apeldoorn. Van Nijmegen tot Wageningen. De regio nemen wij vrij ruim; ons gebied is niet afgebakend. Wat we zien is dat de reisbereidheid in het mbo niet groot is (met uitzondering van de specialistische opleidingen waar ik deze blog mee begon). Jongeren willen in hun omgeving kunnen leren, wonen en werken. Dat maakt het dus ook heel belangrijk dat wij met vier ROC’s ongeveer 30.000 jongeren opleiden in beroepen die voor de regio relevant zijn. Nu en in de toekomst.

Kijk, als deze regio de beste wil zijn in Food, Health en Energy dan moet dat ook zichtbaar zijn in onze opleidingen. In The Economic Board spreken we regelmatig over de ontwikkeling van nieuw werk en innovaties. Neem bijvoorbeeld de zorgrobot of de impact van duurzame energie in de installatietechniek. Waar gaat het naartoe en wat moeten we onze studenten hierover leren? Als je innovaties echt van de grond wil krijgen, moet je opleidingsinstituten in een vroeg stadium meenemen.

Wo, hbo of mbo? Dat maakt niks uit. Bij innovatie draait het om het samenspel van niveaus. Onze regio heeft behoefte aan kennis, kunde en kassa. De kennis komt van universiteiten, de kunde van het hbo en de kassa wordt gevuld door vakmensen van het mbo.

P.s. Wist  u dat 60% van werkend Nederland een opleiding in het mbo heeft genoten?

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp