21 juni 2018 - Geschreven door: Voorzitter van The Economic Board en Burgemeester van Nijmegen

Groene vibe in de regio

Hoe trots kun je zijn als burgemeester van Nijmegen? Dit jaar is onze stad European Green Capital, dé meest duurzame hoofdstad van Europa. Enerzijds zie ik dit als een erkenning van prestaties die we in de afgelopen jaren hebben geleverd. Gevestigde multinationals, piepjonge start-ups en ook de gemeente laten zien dat we niet alleen praten over circulariteit, maar er ook werk van maken. Anderzijds zie ik het Green Capital-logo ook als een stimulans. Nijmegenaren willen – meer dan ze vandaag al doen – optreden als voorbeeld van een duurzame stad.

Het brengt iets geweldigs teweeg. Onze burgers, bedrijven en instellingen gaan elke maand samen ‘green challenges’ aan. Ze willen zélf iets doen aan verduurzaming en gebruiken zowel creatieve denkkracht als stevige mankracht om oplossingen van de grond te krijgen. Wat te denken van de milieuvriendelijke terrasverwarming in onze binnenstad? Dat is toch een uniek concept! Tientallen terrassen in onze binnenstad worden verwarmd vanuit de stoelkussens in plaats van de bekende heaters die vooral de buitenlucht verwarmen. Het effect: 95% minder energieverbruik. En zo zijn er meer technische en sociale voorbeelden. Het Radboudumc werkt bijvoorbeeld aan een innovatieve proef om medicijnresten te zuiveren uit drinkwater. En even verderop komen inwoners samen om groenten te telen in de buurttuin.

Die groene ‘vibe’ in Nijmegen gaat langer mee dan één jaar en heeft effect voor de hele regio. Daar ben ik van overtuigd. Met de projecten van 2018 creëren we duurzaam resultaat. The Economic Board heeft daar een prachtige virtualreality-video van gemaakt. Van zonnevelden tot warmtenetten. Van de reductie van afval tot 6.000 nieuwe bomen en struiken die zijn geplant door kinderen van 32 basisscholen. Voor mij is ‘waarde’ de kern van circulariteit. We brengen een blijvende verandering teweeg. Of het nou gaat om grondstoffen, klimaat, inkomsten of banen. In deze regio ervaar ik een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor circulair ondernemen. Meedoen is geen vraag; het wordt van ons verwacht.

Deze blog verscheen eerder als column in editie 02 – 2018 van Hét Ondernemersbelang.

Ook interessant

Kenniscentrum in Nijmegen moet basis gaan leggen voor circulair gebouwde woningen

Groene vibe in Nijmegen door European Capital 2018

Een jaar later: welke verwachtingen kwamen uit?

14 december: Groene Vrijdag in Nijmegen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp