15 november 2018 - Geschreven door: Henk van den Berg, secretaris Regio Arnhem Nijmegen

Beste Circulaire Regio van Nederland! Hoe nu verder?

BT Event? Nooit van gehoord! Dat was mijn eerste reactie toen in augustus 2017 het bericht binnenkwam dat de Regio Arnhem Nijmegen was genomineerd als circulaire voorbeeldregio en dat op dat BT Event de prijs zou worden uitgereikt.

Wat te doen? Contact gezocht met Patrick Aelmans, secretaris van het PFO Duurzaamheid en Jan Luyten met de vraag: kennen jullie dit en kunnen we hier wat mee? De tijd voor de inzending was beperkt dus het zou een geweldige uitdaging zijn wanneer dit zou lukken. En het lukte. Keurig op tijd werd de onderbouwing van de nominatie ingeleverd. Zonder al te grote verwachtingen, denk ik. Toch was de teleurstelling best groot toen de prijs niet aan de regio werd toegekend. De prijs die inmiddels meer status had gekregen omdat de ABN AMRO haar naam hieraan had verbonden. Het rapport van de jury en de nieuwe contacten met bijvoorbeeld de prijswinnaar Circulair Friesland gaven wel veel bruikbare informatie volgens de ‘duurzaamheidsmensen’.

Wanneer je dan in april van dit jaar de mail ontvangt in de regio-inbox dat de Regio Arnhem Nijmegen in 2018 wel een van de drie genomineerde is voor ‘Beste Circulaire Regio van Nederland’ dan bekruipt je het gevoel dat het beste te omschrijven is als ‘this is the moment’.

We zijn een jaar verder. Binnen de Regionale Investeringsagenda Arnhem Nijmegen is inmiddels de sub-icoongroep Circulaire Economie actief. De regio heeft de adviezen van een jaar eerder ter harte genomen, dus aan de slag. En dat gebeurde. De eendrachtige samenwerking van bevlogen specialisten van regiogemeenten, The Economic Board en provincie Gelderland leverde een heel mooi document op. Zo mooi dat een publieksversie kon worden gemaakt die o.m. ten behoeve van de European Week of Region en Cities werd vertaald in het Engels.

En vervolgens dan maar afwachten tot het Event op 8 november in Rijswijk? Niet dus! Was het werk tot dan toe gedaan door de ‘duurzaamheidsmensen’, nu was het de beurt aan de communicatie experts. De nominatie moest een podium krijgen. Iedereen moest weten dat we genomineerd zijn. Vijftig procent van de uitslag werd immers bepaald door een digitale stemming. Door Rachel (Regio Arnhem Nijmegen) en Anne (projectbureau The Economic Board) werd een stevige aanpak gemaakt.

En wat bleek: met succes! Wethouder Carla Koers mocht, omringd door de mannen die een grote bijdrage hebben geleverd, de prijs in ontvangst nemen. Jammer genoeg lukte het IPKW niet om de prijs als beste circulaire werklocatie in de wacht te slepen.

Nu de slingers zijn opgeruimd gaan we verder. Er zijn nog grote stappen te zetten. De prijs is een geweldige beloning en een grote stimulans. En zoals een medebestuurslid in de carnavalswereld van Zevenaar te pas en te onpas pleegt te roepen: en door!

De eerste afspraken zijn alweer gemaakt. Met de inzet van burgers, bestuurders, ambtenaren, kennisinstellingen, bedrijven, maatschappelijke organisaties laat de regio zien dat de prijs geen einddoel zal blijken te zijn. Samen werken aan de Gezonde Groei van de regio naar een Circulaire Regio Arnhem Nijmegen.

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp