26 oktober 2017

De Dodo ontlopen

Zayna Khayat is Innovation Sherpa in Chief bij REshape Innovation Center, Radboudumc.

De Dodo ontlopen

Vanaf januari ben ik voor een jaar gedetacheerd bij het REshape Center van Radboudumc. Ik ben ‘uitgeleend’ door Canada.

Ik kwam naar Nederland om innovatie in de zorg mee te maken vanuit een nieuw perspectief. Nederlanders staan erom bekend dat ze openstaan voor innovatie en dat ze een van de best presterende zorgsystemen ter wereld hebben.

Een van de vijf projecten waar ik hier aan werk is de Innovation Learning Network’s (ILN) in-person meeting die van 17 tot en met 19 oktober plaatsvond bij het Radboudumc in Nijmegen.

Het thema was ‘Systemic Innovation, or How to Outrun the Dodo Bird’. We waren geïnspireerd door de Nederlandse zeevaarders die in 1598 als eersten deze niet-vliegende vogel opmerkten bij Madagaskar. Het idee was dat de Dodo zich niet kon aanpassen aan een veranderende omgeving (het arriveren van de ‘disruptieve’ Nederlandse zeelui) en snel uitstierf.

Vernieuwers in de gezondheidszorg, die werken in complexe systemen, worstelen allemaal om bij te blijven en hun doelen te bereiken bij de macroveranderingen in de maatschappij, de mesoveranderingen in de gezondheidszorg en de microveranderingen in hun eigen organisaties.

Deze veranderingen zijn niet alleen heel groot, maar ook snel. Er verandert op dit moment meer in de medische wereld dan in de afgelopen honderd jaar. Dit is hetzelfde niveau van disruptie als de Dodo ervoer – en bedreigt al onze kennis over hoe je gezondheid(szorg) moet organiseren en bieden. Onze grote complexe zorgsystemen zijn er niet op ontworpen om in te spelen op verandering, dat wil zeggen, ze kunnen niet voortdurend hun businessmodel vernieuwen.

Gelukkig konden de innovatieteams van meer dan 35 organisaties uit de hele wereld hun veerkracht voor deze bedreiging vergroten op drie dagen vol informatie, leuke bijeenkomsten en nieuwe vriendschappen. Ze leerden nieuwe manieren om innovatie in te bouwen in hun organisatie, zo kunnen ze ontsnappen aan het Dodo-effect en het misschien zelfs op een creatieve manier laten verdwijnen.

Naast dit project geniet ik ook heel erg van mijn andere projecten (zie lijstje hieronder voor meer informatie!). Ik leer heel veel van een aantal geweldige zorgprofs in Nederland en heb met plezier mijn ervaringen gedeeld met zorg-ecosysteembouwers in Canada.

Kom op de koffie voor ik in december terugga naar Canada!

Zayna Khayat, Ph.D.

Innovatiesherpa, Radboudumc REshape Center for Innovation
Health System Innovation lead  bij MaRS Discovery District in Toronto Canada
Adjunct Professor, Health Sector Strategy, Rotman School of Management bij de University of Toronto.

zayna.khayat@radboudumc.nl
 06-21453951
Twitter @ZaynaKhayat @Reshape

Mijn andere projecten in Nederland in 2017 

Health Innovation School
Samen met het innovatieteam van het ministerie van VWS zet REshape een nieuw curriculum op om het innoverend vermogen te vergroten bij 50 toekomstige leiders in het Nederlandse zorgsysteem.

Excellence in Clinical Innovation & Technology Evaluation (EXCITE)
Een programma dat ik leidde in Canada, dat zich richt op het wegnemen van barrières bij het vermarkten van medische technologie die al getest is. We hebben EXCITE International uitgerold om het platform wereldwijd te maken met vooraanstaande zorgsystemen in de VS en het Verenigd Koninkrijk. Op dit moment zijn we een afdeling in Nederland aan het opzetten.

Global Network of Health Innovation Centers (GNHIC)
REshape host dit nieuwe netwerk van internationale zorgorganisaties die gezamenlijk exponentiele technieken in de zorg onderzoeken en toepassen. Dit jaar draait het om de opbouw van het GNHIC netwerk, met de officiële opening in november op de Exponential Medicine Conference in San Diego, samen met een delegatie van Nederlandse leiders in de zorg.

CMyLife
De afdeling hematologie van het Radboudumc ontwikkelde een beter zorgmodel voor patiënten met bloedkanker, zoals chronische myeloïde leukemie (CML) met de naam: CMyLife. We zijn nu bezig artsen en patiënten te laten beginnen met dit nieuwe zorgmodel om zo de uitkomsten en ervaring voor patiënten te verbeteren.