7 december 2017 - Geschreven door: Rikus Wolbers, directeur Novio Tech Campus en programmamanager Briskr

Briskr voor de combinatie van Health en High Tech

Wat ik het leukste vind aan het nieuwe initiatief Briskr, is dat we nu met z’n allen de schouders eronder zetten om Nijmegen en omstreken vooruit te helpen in de vaart der volkeren op het vlak van Health en High Tech. Het wordt namelijk tijd dat de stad erkenning krijgt die ze verdient: we zijn gewoon ontzettend goed in Health én in semiconductors. De wereld moet dit weten, want anders denken ze dat het elders gebeurt. Het gebeurt zeker ook hier!

De samenwerking tussen deze twee topsectoren hing al in de lucht, we zochten elkaar veel op, maar met Briskr hebben we daar echt vorm aan gegeven. We mikken op de cross-overs tussen Health en High Tech, twee stevige pilaren waar we op verder bouwen door combinaties van aanwezige technieken en kennis te maken.

RF-technologie bijvoorbeeld

We hebben een hele bijzondere positie op het gebied van RF Power (hoogfrequente straling) met bedrijven als Ampleon en PinkRF,  die wereldwijd actief zijn. Hoe brengen we nu die technologie, die breed wordt gebruikt op het gebied van mobiele communicatie, naar meerdere toepassingen?

Je kunt deze technologie toepassen in de zorg door heel gericht energie te verstrekken waar het gewenst is. Sommige medicijnen werken beter als ze iets opgewarmd worden. Als je onderhuids een melanoom hebt bijvoorbeeld, dan kun je met RF-techniek tot drie centimeter onder de huid lokaal opwarmen, heel gericht. Daardoor worden medicijnen actiever en doen ze beter hun werk.

Ook in een situatie waarbij veel bloed nodig is, kan deze technologie van pas komen. Bloed wordt namelijk ingevroren bij de bloedbank, en als je het te snel verwarmt vernietig je de celstructuur. Met RF Energy kun je het bloed snel opwarmen, zonder schade aan de cellen te berokkenen.

Een regionaal ontwikkelingsmotortje

Over vijf tot tien jaar wil ik een klein regionaal ontwikkelingsmotortje hebben, dat gericht is op Health en High Tech, misschien met wat uitbreidingen links en rechts naar gedragswetenschappen of IT, om te zorgen dat de regio z’n economische plek in de wereld krijgt.

De tip die we hiervoor van onze collega Rob van Gijzel uit Eindhoven kregen: durf te investeren! En dat gaan we doen, samen met ondernemers in de regio. We beginnen nu met Briskr Academy, we bieden workshops, coaching, begeleiding, hulp bij financiering en intellectual property. We helpen bijvoorbeeld bij het verwerven van een lening of subsidie, we maken ondernemers investor ready. Maar het kan ook gaan om een groter bedrijf, dat we helpen bij internationaliseren, dat sturen we dan mee op een relevante handelsmissie bijvoorbeeld.

Ruimte voor wetenschappers om te ondernemen

We hebben uitbreidingsplannen met Novio Tech Campus (NTC), zowel op het terrein als in het gebouw 52. Maar Briskr is er niet alleen voor Novio Tech Campus, we zijn er voor heel de regio. We zijn bezig een launchplek voor starters op te tuigen in de Mercatorgebouwen van de Radboud Universiteit. Voor sommige jonge starters is het beter om in de buurt van de universiteit te beginnen en als ze dan wat vlees op de botten hebben, kunnen ze een stap zetten buiten het terrein.

Wetenschap is creatief

Het is zo leuk om te horen wat er allemaal gebeurt op het gebied van Life Sciences. Zo wordt spraakherkenning ingezet om de arts te laten praten tijdens een consult, een mobieltje pikt het op en tikt het uit op het scherm. Dat scheelt tijd en de arts heeft meer contact met de cliënt. Of het pratende robotje Tessa van TinyBots, dat dementerenden en mensen met autisme de hele dag begeleidt. Dat is waar mensen mee bezig zijn en hoe creatief ze zijn, wetenschap is niet saai!

Lees meer over semiconductors in de regio in de blog van Barry Peet: Semicon, de onzichtbare industrie achter onze innovatieve sectoren

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp