12 november 2018 - Geschreven door: Jan van Dellen, lid van The Economic Board en wethouder gemeente Arnhem

Bravoure

Laat ik er maar eerlijk voor uit komen. Energietransitie en circulaire energie zijn onderwerpen waar ik mij als voormalig directeur van een internationaal opererend ICT-bedrijf niet bewust mee bezighield. Als wethouder kom ik deze begrippen dagelijks tegen. Toen ik werd gevraagd een column over deze onderwerpen te schrijven heb ik best even moeten nadenken over de insteek. Na enkele werkbezoeken en gesprekken over het onderwerp was ik eruit. Het moest gaan om bravoure.

Gedver denkt u misschien. Typisch zo’n modewoord. Maar doe me een plezier. Lees deze column helemaal. En als u op het eind nog steeds denkt gedver, dan kom ik u het graag nog eens persoonlijk uitleggen.

Wauw. Dat is wat ik dacht toen ik mijn eerste werkbezoek bracht aan IndustriePark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem. Wat een innovatiekracht en bedrijvigheid. Ik sprak tijdens dat bezoek met de directeur van Allego. Allego is een toonaangevend bedrijf dat is gespecialiseerd in het opladen van elektrische auto’s en de infrastructuur die daarvoor nodig is. Dit bedrijf bereidt zich niet voor op de toekomst, maar ís de toekomst. Ook heb ik op IPKW de enorme potentie van waterstof als schone energiedrager gezien. Met het waterstoftankstation en een bedrijf als HyGear hebben we als regio goud in handen als het gaat om schone energie. Het is tijd om die enorme potentie te gaan verzilveren.

En juist in dat verzilveren kunnen we als overheid een cruciale rol spelen. Op de eerste plaats door de regio nog beter op de kaart te zetten. Dat betekent eenvoudigweg: vertellen wat we doen. Want bekend maakt bemind. En in mijn ogen zijn we als regio vaak nog veel te bescheiden. Een beetje meer bravoure en trots is in mijn ogen wel op zijn plek.

Want wie kan er bijvoorbeeld zeggen dat het grootste drijvende zonneveld van Europa (NEXTGarden, Lingewaard) en de meest duurzame Hogeschool van Nederland (Van Hall Larenstein, Velp) in zijn regio ligt? Nou wij dus als regio Arnhem – Nijmegen. Ik beloof u dat ik in mijn contacten met mede-overheden en bedrijfsleven met enige bravoure zal vertellen over de energietransitie in onze regio. Hopelijk doet u met mij mee.

De blog van Jan van Dellen verscheen eerder in Het Ondernemersbelang, #3 2018. 

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp