18 januari 2018 - Geschreven door: Romy Blankenspoor, directeur Koning Willem I Stichting

Ondernemingen krijgen het podium dat zij verdienen

Goed ondernemerschap, innovatie, creatie en duurzaamheid zit in het dna van het overgrote deel van het Nederlandse bedrijfsleven. Er worden zulke indrukwekkende dingen gedaan en er zijn zoveel mooie bedrijven in ons land. Maar de Nederlandse ondernemer is ook tamelijk bescheiden. Bijzondere bedrijfsactiviteiten en initiatieven zijn vaak meer regionaal dan landelijk bekend. Terwijl we ‘dat toch maar mooi doen in ons kleine kikkerlandje’.

We mogen dus best trots zijn op Nederland en haar bedrijfsleven. We zijn een bedrijvig volk met een grote mate van nieuwsgierigheid en oplossend vermogen. Vanuit deze gedachte is de Koning Willem I Stichting in 1958 opgericht. Nederland bevond zich toen in een periode van wederopbouw.

Om de economie een boost te geven, hebben de Nederlandsche Bank en een aantal met het bedrijfsleven verbonden instanties de koppen bij elkaar gestoken. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de oprichting van de Koning Willem I Prijs. De Stichting en de prijs zijn vernoemd naar onze ‘Koopman Koning’, die zijn bijnaam dankt aan een sterke ondernemersgeest en zijn initiatieven voor het herstel van de economische bloei. Dat raakt meteen aan de doelstelling van de Stichting die tot de dag van vandaag overeind is gebleven: we willen de BV Nederland inspireren en op de kaart te zetten!

Podium voor onze parels

Om alle regio’s in Nederland hierbij te betrekken, reiken we de prijs elke twee jaar in een andere regio en stad uit. Nijmegen is als European Green Capital 2018, dé groene stad van Europa. Een prestigieuze titel waar ze hard voor gewerkt hebben en waar ze trots op mogen zijn. Duurzaamheid is een belangrijk thema voor de Koning Willem I Prijs en daarmee was de brug naar Nijmegen gewoonweg niet te missen. Dit jaar zullen we daarom daar onze drie prijzen uitreiken: de Koning Willem I Prijs in de categorie grootbedrijf en in de categorie mkb, en de Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap.

Om de inspirerende en innovatieve parels uit ons bedrijfsleven meer zichtbaar te maken hebben we er in 2018 voor gekozen om voor het mkb regionale voorrondes te organiseren. Tijdens deze feestelijke bijeenkomsten worden de drie ondernemingen per regio (Noord, Oost, Zuid en West) bekendgemaakt die doorgaan naar de landelijke verkiezing. De ondernemingen krijgen het podium dat zij verdienen en worden zichtbaar voor de rest van Nederland. In regio Oost, waar de regio Arnhem – Nijmegen toebehoort, vindt deze ronde plaats op 22 maart in het provinciehuis in Arnhem.

De prijs

We krijgen vaak de vraag: wat win je nou eigenlijk? Allereerst het bronzen beeld of de glazen Plaquette en eeuwige roem natuurlijk. Dat laatste blijkt ook wel echt uit de praktijk. Het opent deuren die (in het buitenland) anders gesloten zouden blijven. Het is een prijs uit handen van Hare Majesteit Koningin Máxima. Iets waar we in Nederland misschien nuchter over doen, maar wat zeker ook in het buitenland veel prestige heeft. En natuurlijk levert het de onderneming trots en erkenning op. Het is een beloning voor de koers die het bedrijf met haar mensen en middelen heeft ingezet.

Kijk alleen maar naar de winnaar van de mkb prijs van vorig jaar: TOBROCO. Een bedrijf dat in 2008 zijn eerste machines nog in een varkensschuur bouwde, maar inmiddels bezocht wordt door bedrijven over de hele wereld om te leren van hun innovatie productieproces. Dat is wat er gebeurt wanneer je een bedrijf zo’n podiumplek biedt.

Hoe je kans maakt? Door je in te schrijven natuurlijk! Ik wil iedereen graag meegeven: wees met je onderneming jezelf. En daarmee bedoel ik: blijf bij de kern van je organisatie. Draag uit waar je voor staat en ga niet blindelings mee in trends en hypes als die niet bij jouw bedrijf passen. Wees trots op wat je doet en deel het!

Inschrijven voor de Koning Willem I Prijs kan nog tot en met 31 januari. Meer informatie.

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp