27 december 2017 - Geschreven door: Pieter van Ree, projectdirecteur European Green Capital 2018

De Wondertuin van de Duurzame Hoofdstad

Nog een paar nachtjes slapen en dan is Nijmegen de Duurzame Hoofdstad van Europa. Wij van het projectbureau Green Capital 2018 zijn al een jaar lang bezig met de voorbereidingen.

We vergeten wel eens hoe bijzonder de prijs is, waarmee onze stad zich nestelt in het rijtje Stockholm, Bristol Kopenhagen, Ljubljana, Essen en Oslo. Er is komend jaar heel veel te doen en te zien in Nijmegen. Dat begint met een driedaags duurzaamheidsfestival op 19, 20 en 21 januari in het Valkhofmuseum: innovaties op de beursvloer, sprekers zoals Ruud Koornstra, André Kuipers en Jan Terlouw, theater op het plein en muziek voor jong en oud tussen Romeinse vondsten. Op vrijdagmiddag is er een Green Capital Business Café met discussies o.l.v. Maria van der Heijden van MVO-Nederland. We gaan het hebben over de uitdagingen voor het bedrijfsleven en vooral over de kansen van verduurzaming voor de BV Nederland. Eigenlijk ook het verhaal van het nieuwe Kabinet. U bent van harte uitgenodigd voor deze middag!

Na de Grote Opening zijn er in 2018 vervolgens allerlei grote en kleine conferenties in stad en regio. Vaak met een Europees karakter, zoals het binnenvaartcongres (Ports & City), een congres over ICT en duurzaamheid (Innovative Truth), over schone medische technologie (CleanMed) en voedelbossen (Ecoforestry). Daarnaast zijn er nationale  evenementen zoals de het jaarcongres over  circulaire economie, het warmtecongres, een festival over windenergie en de week van de slimme mobiliteit. Maar uiteraard zijn er ook allerlei lokale initiatieven, die bedoeld zijn om de burgers & bedrijven te verleiden tot duurzaam doen. Eigenlijk is het jaar daarmee een prachtige kans om ook de economische prioriteiten van onze regio op de kaart te zetten. Energy, Food, Health en sustainability – begrippen die ook in het DNA van de Green Capital zitten. De economische regio en de duurzame hoofdstad hebben elkaar veel te bieden. De cynici zullen zeggen dat Green Capital een feestje is voor bobo’s en professionals. Maar als je het wilt zien, dan biedt het jaar een mooie communicatieve kapstok met allerlei haakjes voor het bedrijfsleven. Green legacy – duurzame voorbeeldprojecten  – het initiatief daarvoor ligt bij bedrijven. Wij zorgen graag voor een internationaal podium en verbindingen met de groene beweging in stad en regio.

U kunt ons bereiken via greencapital@nijmegen.nl

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp