16 oktober 2017 - Geschreven door: Luc Pennings, Civic entrepeneur investments

Bruxelles, nous sommes ici!

We hebben het vaak over ‘het moet van Brussel’. Dan is het goed dat ‘Brussel’ jaarlijks de Europese regio’s uitnodigt voor de European Week of Regions and Cities, om kennis en inzichten te delen en zo over en weer meer begrip te krijgen. Tijdens deze vierdaagse presenteren steden en regio’s zich aan elkaar en aan ‘Brussel’. Afgelopen week was het weer zover.

Vorig jaar was ik in Brussel met de Cleantech Regio en dit jaar als vertegenwoordiger van The Economic Board. Uit de veelheid aan workshops was, door de vertegenwoordigers in Brussel Cecile de Boer en Arnout Smit, een interessante keuze gemaakt. Dus twee dagen op stap met bestuurders van de Regio Arnhem – Nijmegen, zoals het hoort met een bus(je). Doordat in België het OV staakte, bleek het nog een hele toer om bij de door de regio georganiseerde workshop over circulaire economie te komen.

Circulaire economie Arnhem – Nijmegen

Keyspeaker professor Jan Jonker hield een vlammend betoog over de circulaire economie in relatie tot de ambitieuze – in zijn ogen zeer ambitieuze – doelstellingen van de Regio Arnhem – Nijmegen en de provincie Gelderland om in 2050 energieneutraal en afvalvrij te zijn. Urgentie om in actie te komen was de kern van zijn betoog met handreikingen voor het maken van renderende business cases. Dit appèl op urgentie is gebaseerd op de resultaten van zijn landelijk onderzoek. “We praten veel over de circulaire economie, maar we doen nog niet zoveel”, aldus de professor.

Uit de bijdragen van de andere sprekers van het Europees Parlement en de Europese Investeringsbank konden we een les trekken: niet meer over afval praten, maar over reststoffen en deze consequent als nieuwe bouwstoffen benoemen en zo een belangrijke bijdrage leveren aan het realiseren van een circulaire economie. Vuilwater noemen we dan water vol met grondstoffen.

Circulair worden is geen walk in the park zoals een van de speechers aangaf, maar vraagt intensief samenwerken, goede voorbeelden delen en toch ook wel een lange adem hebben.

Naast inhoud, is er volop gelegenheid net te werken, bij de borrel van Oost NL, bij het diner, bij het ontbijt, in de pauze van de workshops en bij de lunch. Vol van nieuwe inzichten zochten we de mooie (bijna energieneutrale en afvalvrije) regio weer op. Zelfs in het busje hield het netwerken niet op.

Circulair ‘moet niet van Brussel’, wij hebben immers zelf de ambitie geformuleerd en uitgesproken:

Arnhem – Nijmegen, the first circular regionyes we can.

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp