11 januari 2018 - Geschreven door: Hilde van Dijk, mede-oprichter Slim Opgewekt, Sportief Opgewekt en Onze Zorg is Opgewekt

Ik hoop dat we de wereld een beetje mooier achterlaten

Vijf jaar geleden had ik niet kunnen dromen dat we vandaag de dag 40 man in dienst zouden hebben en bijna 150 locaties hebben verduurzaamd. We zijn destijds gestart met Slim Opgewekt, gevolgd door Sportief Opgewekt in 2014 en dit jaar kwam er Onze Zorg is Opgewekt bij. We richten ons bewust op het verduurzamen van het maatschappelijk vastgoed.

Er is een enorme verschuiving aan de gang. We hebben nu zelfs een rechts kabinet die inzet op duurzaamheid. Ik hoop dat er nog veel meer initiatieven komen die zeggen laten we het over de klimaatdoelen hebben, maar nog belangrijker ‘laten we iets doen’. Dat is wat wij willen bereiken met onze bedrijven: zorgen dat het er echt iets gebeurt en dat we de wereld een beetje mooier achterlaten. Op dit moment heerst nog steeds het idee dat verduurzamen geld kost. Onze ervaring leert juist: het levert geld op!

Momenteel zijn we bezig met twee instellingen die hier een goed voorbeeld van zijn. Eén is de grote zorginstelling ASVZ uit de omgeving Sliedrecht, de ander onderwijsgroep Quadraam uit Duiven. ASVZ gaat ruim tienduizend zonnepanelen laten aanbrengen. Wat gaaf is aan dit project, is dat zij hebben laten berekenen hoeveel fte ze besparen door voor duurzame energie te kiezen. Dat bleek veertien fte zijn, en die veertien mensen zijn inmiddels ook daadwerkelijk aangenomen op de dagopvang voor cliënten met een beperking. Dat vind ik zo ontzettend mooi: als men gaat voor verduurzamen dan hoeft men niet in te leveren. Je wint juist, zolang je het op de goede manier doet.

Wist u dat: Slim Opgewekt een van onze Parel-awardwinnaars is?! 

Bij de scholengroep Quadraam gaan we meer dan 10.000 zonnepanelen leggen. Quadraam is een ontzettend mooi voorbeeld van een stichting die ja durft te zeggen en het zo groots aan durft te pakken. 2018 is voor hun het jaar van de duurzaamheid, waarbij niet alleen de school fysiek verduurzaamt, maar de leerlingen ook in lessen bewust worden gemaakt. De generatie die nu op school zit, krijgt immers het meest te maken met de gevolgen van klimaatverandering.

Dat enthousiasmeren van leerlingen komt terug in onze aanpak. Zo zetten we op basisscholen Detective D in: een detective die de code om de zonnepanelen op het dak in werking te stellen kwijt is geraakt. De kinderen moeten naar gelang hun leeftijd opdrachten uitvoeren om codes te vinden. Voor middelbare scholen die een verduurzaming doorvoeren hebben we The Green Guerilla bedacht: daarbij nemen we onder andere de aula over om te laten weten dat we er zijn en er komt groene gorilla mee. Echt iedere leerling wil een selfie maken met de gorilla, op een gegeven moment werd het sociale medium Snapchat overspoeld met deze foto’s. Dat is een klein begin, maar wel een belangrijk begin. Het is ons doel om leerlingen in hun belevingswereld te betrekken bij de verduurzaming van hun school.

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp