28 december 2017 - Geschreven door: Barry Peet, managing director Business Cluster Semiconductors

Chinese investeringen kans voor de Nederlandse semicon-sector

Het Business Cluster Semiconductors Nederland (BCS) is drukdoende om strategische relaties op te bouwen met China. De groei van deze sector in China gaat namelijk ontzettend hard. Hoewel het nog niet het grootste land is als het gaat om semiconductor, is het wel het grootste land wanneer je kijkt naar investering en groei in deze sector.

De Chinese regering heeft zichzelf namelijk het doel gesteld om binnen vijf jaar niet meer afhankelijk te zijn van het buitenland als het aankomt op het produceren van chips. Dat willen ze zelf in handen hebben. Daardoor worden er daar nu ontzettend veel chipfabrieken uit de grond gestampt, het gaat echt om gigantische aantallen. De volgende stap is het vullen van die fabrieken met de juiste machines en dat is waar de Nederlandse expertise om de hoek komt kijken.

In dit licht bracht de investeringsgroep Xiamen Investment Group in december voor de tweede keer een bezoek aan onze regio. Deze groep investeert specifiek in de semicon, hoewel ze tot nu toe met name in China en Azië actief waren. Ze willen graag uitbreiden naar Europa. Hun doel is om bedrijven verder te helpen en om contacten te leggen met de Chinese markt, niet om ze naar China te halen. Tijdens dit bezoek kregen we kans om te laten zien wat er in deze regio aanwezig is op het gebied van semicon en hoe ons ecosysteem in elkaar zit.

Via een partij als de Xiamen Investment Group krijgen wij als BCS toegang tot een netwerk van bedrijven in China, waarin zij al eerder geïnvesteerd hebben. Wij zoeken op deze manier een ingang in China om de Nederlandse industrie verder te helpen op het gebied van talentdevelopment, investeringen en B2B. De vervolgstap is dat wij maart volgend jaar naar Xiamen gaan, om bij bedrijven langs te gaan en ondernemers te ontmoeten.

Nederlandse bedrijven zien investeringen door Chinezen vaak nog te veel als een bedreiging. Ondernemers zijn bang dat ze opgekocht worden en dat hun mensen en technologie naar China wordt gehaald. Natuurlijk moet je daar beducht voor zijn, maar kijk ook eens naar de Chinese investeringen die recent in Nexperia en Ampleon zijn gedaan. Deze investeringen zijn een goed voorbeeld van hoe het ook kan. De investering in deze bedrijven zorgt er juist voor dat ze de kans krijgen om te groeien. En deze groei zorgt weer voor een boost van de Nederlandse én de regionale economie.

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp