Succesvol symposium ‘Flexibiliteit in werk’: Lifeport Regio Arnhem Nijmegen toont visie op arbeidsmarkt van morgen!

Succesvol symposium ‘Flexibiliteit in werk’: Lifeport Regio Arnhem Nijmegen toont visie op arbeidsmarkt van morgen!

Groep mensen voor een digiboard waar op staat "Flexibiliteit in Werk"

Aftermovie

Begin december kwamen bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen samen bij het Technoforum in Wijchen om innovatieve oplossingen te bespreken voor de uitdagingen op de arbeidsmarkt. Van combinatiebanen en mantelzorg tot de kracht van internationaal talent en het belang van voldoende leraren: inspirerende inzichten en samenwerking stonden centraal.

Investeren in talent en onderzoek is cruciaal

Het symposium begon met een duidelijke oproep aan het Rijk: blijf investeren in onderwijs en onderzoek. Deze pijlers zijn essentieel voor de toekomst van Nederland. De regio Arnhem-Nijmegen maakt zich grote zorgen over de geplande bezuinigingen in het onderwijs en het reguleren van de instroom van buitenlandse studenten. Internationaal talent is onmisbaar in de strijd tegen arbeidsmarktkrapte. “We moeten blijven inzetten op werving van internationale studenten en hen binden aan Nederland,” aldus Jan van Dellen, directeur The Economic Board.

Het symposium liet niet alleen zien hoe groot de uitdaging is, maar bracht ook veel inspiratie doormiddel van diverse ideeën voor een oplossing.

Arbeidsmarkt kloof

Van de 800.000 mensen die in de regio Arnhem-Nijmegen wonen, werken er ongeveer 400.000. Dit betekent dat er een aanzienlijke kloof bestaat tussen het beschikbare arbeidspotentieel en de vraag naar arbeidskrachten. Het tekort aan medewerkers in sectoren zoals energie, gezondheid en hightech is echter groot. In de komende 6 jaar zijn er bijvoorbeeld in de energie- en chipindustrie alleen al 20.000 extra werknemers nodig. De situatie in de zorg is zelfs nog dringender, waar nu 1 op de 6 mensen in de zorg werkt. Als daar niets verandert, kan het tekort daar zo groot worden dat 1 op de 3 mensen in de zorg zou moeten werken om aan de vraag te voldoen.

Groep mensen die luisteren naar de Symposium

Zorgsector: samenwerking en technologie zijn essentieel

Pascalle Neijenhuis, directeur-bestuurder van WZW, heeft de uitdagingen in de zorg besproken. “Er is op dit moment geen tekort aan arbeid in de regio, maar een overschot aan de vraag”, zegt ze. Neijenhuis gaf aan dat het niet mogelijk is om simpelweg meer mensen aan te trekken. Om de werkdruk te verlichten, is het noodzakelijk dat er beter wordt samengewerkt en technologie kan hierbij een belangrijke rol spelen. Wat we nu vangen in mantelzorg is straks onderdeel van burgerschap voor iedereen. Bijna 25% van werkend Nederland is mantelzorger. Om te voorkomen dat werknemers overbelast raken door zowel hun werk als mantelzorgtaken, is het van belang dat werkstructuren flexibeler zijn. We zullen als maatschappij en werkgevers anders naar elkaar en arbeid moeten gaan kijken.

De kracht van combinatiebanen

Emile van Nassau van Werken in Gelderland richtte zich op het vernieuwen van werkvormen. Hij gaf voorbeelden van gecombineerde banen, zoals werken in de zorg en bij de brandweer (brambulance). In 2022 waren in Nederland 832.000mensen met meerdere banen, dat had niet te maken met armoede maar met zelfontwikkeling.  Het hebben van een combibaan helpt bij het oplossen van tekorten in verschillende sectoren. Het combineren van functies kan medewerkers zowel variatie in hun werk bieden als bijdragen aan het verlichten van de druk op verschillende sectoren.

Onderwijs als kansensector

Hugo Jacobs van het Ministerie van OCW sprak over de rol van onderwijs bij het aanpakken van de personeelstekorten. Het onderwijs is dé kansensector om Nederland vooruit te helpen. Hij benadrukte dat scholen en bedrijven beter moeten samenwerken, zodat studenten sneller kiezen voor banen in sectoren waarin mensen hard nodig zijn. Ook wees Jacobs op het belang van netwerken binnen het onderwijs om mensen beter met elkaar in contact te brengen, wat kan helpen om de tekorten te verminderen.

Van flexibiliteit in werk naar flexibiliteit in leven

Trendwatcher Eva Beltman (HAN University of Applied Sciences) sloot de dag af met een inspirerende visie op de toekomst: “Flexibiliteit in werk is onlosmakelijk verbonden met flexibiliteit in leven. Door co-intelligentie en innovatie krijgen we grip op de uitdagingen van morgen. The sky is not the limit!”, aldus Beltman.

Het symposium toonde dat het bundelen van krachten kan leiden tot nieuwe, effectieve oplossingen voor de arbeidsmarktkrapte.

De organisatie was in handen van vijf studenten Bedrijfskunde van HAN University of Applied Sciences i.s.m. The Economic Board