JINC strijdt nu ook in Nijmegen tegen ongelijke kansen voor jongeren

JINC strijdt nu ook in Nijmegen tegen ongelijke kansen voor jongeren

Na al een paar jaar actief te zijn in Arnhem, is JINC nu ook van start gegaan in Nijmegen. Ook daar strijdt het tegen kansenongelijkheid en helpt het jongeren op weg naar werk. Vestigingsmanager Jacqueline de Graaf legt uit hoe dat eruit ziet.

Bevlogen vertelt Jacqueline de Graaf, vestigingsmanager in de regio Arnhem Nijmegen, waarom JINC er is. “Wij geloven dat Nederlandse kinderen in de basis allemaal het talent en de aanleg hebben om te kunnen slagen. Maar niet iedereen krijgt dezelfde kansen om die talenten te ontwikkelen. We vinden dat oneerlijk en willen daar iets aan doen.”

Netwerk, rolmodellen en vaardigheden

JINC helpt jongeren van 8 tot 16 jaar die opgroeien in omgevingen met veel armoede en werkeloosheid. Het bezoekt daarvoor basis- en middelbare scholen. Op landelijk niveau is het al twintig jaar actief, waarvan vier jaar in Arnhem en nu een paar maanden in Nijmegen.

Alles wat JINC doet is samen te vatten in drie hoofddoelen, legt De Graaf uit. “We helpen jongeren met het creëren van een netwerk, we zorgen ervoor dat ze rolmodellen hebben waaraan ze zich kunnen spiegelen en we helpen met bepaalde vaardigheden. Die drie elementen komen in al onze programma’s terug.”

Bliksemstage

“Eén van onze activiteiten is de bliksemstage”, legt De Graaf uit. “Op scholen waar we actief zijn, delen we klassen op in groepjes. Die gaan onder begeleiding van school een ochtend lang op bezoek bij een bedrijf of bijvoorbeeld een gemeente. Ze ervaren hoe het is om daar te werken en ontmoeten er mensen. Voor elk kind willen we dat twee keer per jaar doen, vanaf groep 7 van de basisschool tot en met de tweede klas van het VMBO. In Arnhem loopt dat al volop en in Nijmegen gaan we daar ook mee van start.”

Sollicitatietraining

Aan jongeren vanaf het derde jaar van het VMBO geeft JINC ook sollicitatietrainingen. “Dat is de leeftijd dat ze met bijbaantjes beginnen. In voorbereidende lessen schrijven ze een sollicitatiebrief en maken ze hun CV. In de training leren ze vervolgens om zichzelf in een gesprek te presenteren. Dat gebeurt door middel van rollenspellen op school, met mensen uit het bedrijfsleven die veel sollicitatiegesprekken voeren. In Nijmegen deden we dat in maart bij het Mondial College.”

Baas en coach

Een ander programma is ‘Carrière Coach’: individuele begeleiding in een aantal sessies door mensen uit het bedrijfsleven. Een bijzondere activiteit is ‘Baas van Morgen’. “Een schooldag lang nemen leerlingen de plek in van een ‘baas’. Het is voor hen een unieke gelegenheid om te zien wat iemand doet die eindverantwoordelijk is. Ook bouwen ze aan hun netwerk. Ze kunnen de persoon op wiens stoel ze hebben gezeten in de toekomst blijven benaderen met een vraag of voor hulp.”

Alle kinderen hebben talent maar de omstandigheden waarin ze opgroeien maken het voor sommigen lastig, zegt De Graaf. “Dat talent zien de bedrijfsvrijwilligers ook. Keer op keer horen we van ze dat ze onder de indruk zijn van de leerlingen: van hun openheid, hun enthousiasme en hun zelfbewustzijn. Ze vinden het fantastisch hen daarbij een zetje in de goede richting te kunnen geven.”

Meedoen met je bedrijf?

JINC is blijvend op zoek naar bedrijven die kunnen helpen. De Graaf: “Dat kan heel breed zijn. We werken samen met NXP, maar ook met de bakker op de hoek. En medewerkers die ons helpen kunnen ook uit alle lagen van een bedrijf komen.”

“Bedrijven die voor langere termijn mee willen doen, kunnen zich aanmelden als partner”, geeft ze aan. “Ze ondersteunen dan financieel, maar ook met de uitvoer van de projecten. We merken dat bedrijven het altijd heel erg leuk vinden. Ze maken echt impact en komen in contact met leuke jonge mensen, die mogelijk in de toekomst medewerker kunnen worden.

Daarnaast ontwikkelen de bedrijven ook hun eigen vaardigheden door bijvoorbeeld het geven van een sollicitatietraining. Medewerkers krijgen er energie van en worden trotser op hun bedrijf en ook managers praten er altijd met heel veel passie over, zo merk ik. Het doet gewoon wat met mensen.”

Bedrijven met belangstelling kunnen een mail sturen naar jdegraaf@jinc.nl.

Meer over JINC