Even voorstellen: Corine Bos, strateeg arbeidsmarkt

Even voorstellen: Corine Bos, strateeg arbeidsmarkt

Even voorstellen: Corine Bos, strateeg arbeidsmarkt

Sinds september 2023 is Corine Bos enkele uren per week actief voor de regio Arnhem Nijmegen. Dit doet ze bij The Economic Board als strateeg arbeidsmarkt. Ze vertelt over haar motivatie voor deze regio, voor deze rol en over haar visie op het human capital beleid.

 

Terug naar de regio

Bos studeerde bestuurskunde in Nijmegen. Na een uitstapje naar de Randstad en jaren in regionale samenwerking in verschillende regio’s in Nederland, woont ze sinds april 2023 weer in de regio, in Arnhem. Ze is blij om nu ook op professioneel gebied actief te zijn in de Lifeport regio.

 

Vanuit de HAN in de regio actief

Bos werkt bij de HAN als beleidsadviseur onderwijs, onderzoek en innovatie in de centrale staf.

Renate Bouwman en Jan van Dellen nodigden haar uit om als strateeg voor de regio aan de slag te gaan.

Bos vertelt: “Mijn werkgever, de HAN, geeft letterlijk handen en voeten aan human capital door mij enkele uren per week beschikbaar te stellen voor deze bijdrage aan de regio. Technisch gezegd leveren we als HAN op die manier een in kind bijdrage aan de uitvoering van de human capital agenda (HCA). Ik ben blij dat de HAN deze kans biedt en ook trots op deze werkwijze. Het is een praktische en letterlijke invulling van een van onze zes strategische doelen: ‘We gaan duurzame verbindingen aan met onze omgeving’. Ik ga graag de regionale wijde wereld in!”

Visie op human capital

Bos is bezig met de uitvoering van het regionale human capital akkoord (HCA). “Human capital als term; eigenlijk houd ik niet zo van Engelse termen. Het klinkt meteen zo zwaar en overdreven ofzo. Maar dat we een grote uitdaging hebben op het gebied van de arbeidsmarkt is niet overdreven.”

“Ik kijk naar alle aspecten van de arbeidsmarkt. Het is goed voor werknemer, werkgever en de (regionale) economie als geheel, als mensen op een goede werkplek zitten. Werkplezier, innovatie, productiviteit hangen met elkaar samen. Werk vormt een inkomstenbron, maar ook een plek waar je identiteit aan verbindt en waar je sociale contacten hebt (een community). Dat geheel als ‘menselijk kapitaal’ is belangrijk voor de regio. Het gaat verder dan welvaart, economie of geld. Brede welvaart, ook wel genoemd.”

Advies, verkennen en inspiratie

Als strateeg adviseert Bos over de governance van arbeidsmarktbeleid en human capital. Ook hoopt ze nieuwe ideeën voor projecten in te brengen en uit te lokken bij partners in de regio.

Daarbij maakt Bos gebruik van haar netwerk en ervaring bij human capital agenda’s in andere Nederlandse regio’s, zoals Zuid-Holland en Utrecht.

“Ik volg de ontwikkelingen in andere regio’s nog steeds met veel plezier, en waardeer ook het collegiale contact met die regio’s.”

“Ik heb de papieren versie van de Human Capital Agenda standaard in mijn werktas zitten. Regelmatig leg ik ‘m op tafel. Het boekje ziet er al behoorlijk gebruikt en doorleefd uit en dat vind ik een goed teken!”

Open gesprekken

Met organisaties voert ze open gesprekken over hun arbeidsmarktvragen. Onlangs sprak ze een ondernemer die zei zich soms alleen te voelen in het praten over dit soort onderwerpen. “Dan ga ik een verdiepend gesprek aan, het is juist onze taak om gezamenlijke oplossingen te helpen realiseren.”

Praat je mee?

Corine ontmoet de komende tijd inwoners, werkenden, werkgevers, beleidsmakers en andere geïnteresseerden om samen mooie ideeën te bespreken en ten uitvoer te brengen.
Wil je ook eens van gedachten wisselen over problemen die je tegenkomt op het gebied van de arbeidsmarkt? Neem dan contact op met Corine Bos, tel ) 06 31 92 35 97, mail corine.bos@han.nl