Alesig Croes over de Beroepentuin: ‘De arbeidskrapte vraagt ons om te denken in oplossingen’ 

Alesig Croes over de Beroepentuin: ‘De arbeidskrapte vraagt ons om te denken in oplossingen’ 

In 2022 waren er gemiddeld vier vacatures per werkzoekende in de regio Arnhem Nijmegen. Tegelijkertijd was de werkloosheid datzelfde jaar slechts 3,5% (GMR Monitor, 2022). Deze cijfers vragen om een onorthodoxe aanpak voor arbeidsmarktontwikkeling: de Beroepentuin.  

Alesig Croes is strategisch beleidsadviseur Werk & Inkomen bij de gemeente Arnhem en is betrokken bij het ‘Nationaal Programma Arnhem-Oost’ en de Arnhemse aanpak ´Krapte op de Arbeidsmarkt´.
We spraken Alesig over dit initiatief en haar rol als opdrachtgever.  

Toekomstperspectief voor iedereen 

Alesig vertelt ons graag meer over dit initiatief. ‘De Beroepentuin is een initiatief vanuit de lokale Arnhemse aanpak ‘Krapte op de Arbeidsmarkt’ en het ‘Nationaal Programma Arnhem-Oost’.  

Hieruit ontstond het idee om een Beroepentuin te starten; een initiatief waar vraag en aanbod op de arbeidsmarkt samenkomen.  

“De Beroepentuin wil mensen enthousiasmeren voor een leerwerktraject in de techniek of de bouw met focus op de energietransitie. Het initiatief richt zich op een brede doelgroep zoals zij-instromers, jongeren zonder schooldiploma, statushouders en herintreders.” 

“Ook deelnemers die een carrièreswitch ambiëren zijn van harte welkom. Heeft een deelnemer nog weinig tot geen ervaring in de sectoren? Geen probleem. Via dit initiatief krijgen ze de kans om te ontdekken of een baan in deze sectoren bij hen past. We begeleiden ze tijdens deze zoektocht. Daarnaast leren ze in de praktijk de kneepjes van het vak van een leermeester binnen een bedrijf. Dit jaar starten we de eerste beroepentuin: Energietransitie, gericht op de verduurzaming en renovatie van Arnhemse woningen. Samen met de werkgevers en opleiders, verkennen we de mogelijkheden om het traject te koppelen aan een baangarantie of een aanvullende opleiding. We zijn daarnaast heel nieuwsgierig wat dit voor onze gehele regio kan betekenen.”  

Benut arbeidspotentieel  

Alesig vertelt dat deze participatie het verschil kan maken voor deelnemers. “Iedereen die wil leren en werken in de bouw of techniek is welkom. Binnen deze sectoren kiezen de deelnemers zelf wat ze gaan doen; van zonnepanelen en installatiewerk tot een baan als loodgieter. Door dit project leren de deelnemers vaardigheden die ze later toepassen bij potentiële werkgevers. Het geeft ze zelfvertrouwen en een belangrijke rol in de maatschappij.”  

‘Het geeft ze zelfvertrouwen en een belangrijke rol in de maatschappij.’

Ervaringen Rotterdam en Utrecht 

Klinkt goed natuurlijk, maar hoe weten we dat dit ook werkt in Arnhem? “De eerste Beroepentuinen in Rotterdam en Utrecht laten zien dat deelnemers goed voorbereid de arbeidsmarkt betreden. Ze leren praktische vaardigheden en krijgen een werkschema dat past bij hun persoonlijke omstandigheden; op deze manier blijft er ruimte voor deelnemers om ook hun privézaken goed te regelen. We meten het succes aan de hand van de effectieve overgang van deelnemers naar werk of verdere opleiding. Het concept wordt omarmd door het ministerie van Sociale Zaken en uitgerold in verschillende Nederlandse regio’s.”  

Uitbreiding in de regio Arnhem Nijmegen 

De ambitie is om de Beroepentuin structureel te borgen in de regio Arnhem Nijmegen. Alesig geeft aan wat het regionale belang van de Beroepentuin is. ‘We staan nationaal en regionaal voor grote uitdagingen op het gebied van verduurzaming en de energietransitie. We moeten dus op zoek naar manieren om deze gaten te vullen. Hoewel we deze Beroepentuin nu vanuit de regio Arnhem initiëren, stopt de ambitie niet bij de grenzen van Arnhem. Dit initiatief kan een vliegwiel zijn voor de hele arbeidsmarkt. Energievraagstukken zijn breder en uiteindelijk profiteert de hele regio. Bovendien gaan we graag de samenwerking aan met gemeenten in de regio om dit verder vorm te geven”, zegt Alesig. 

‘Dit initiatief kan een vliegwiel zijn voor de hele arbeidsmarkt.’ 

Aanbod voor werkgevers en ondernemers 

En hoe zit het met werkgevers? Zitten die wel te wachten op deze nieuwe bron van werknemers? Daar laat Alesig geen twijfel over bestaan. “Ondernemers en werkgevers, zoals woningbouwcoöperaties, bouwbedrijven en bedrijven in de techniek, staan te springen om personeel. Deze opleiding biedt een kans om de personeelscapaciteit te vergroten. De werkgevers krijgen begeleiding en ondersteuning. Door te sturen op competenties van een werknemer, kan deze snel aan de slag.’ 

Ben je werkgever en wil je jouw bedrijf aanmelden? Dat kan via het werkgeversservicepunt.  

Vervolgstappen opstart Beroepentuin 

Alesig en haar collega’s werken momenteel hard aan de opstart van de Beroepentuin Arnhem. Het aanmelden van deelnemers kan momenteel via partners en organisaties. De Beroepentuin Arnhem werft de deelnemers in eerste instantie via het netwerk en andere initiatieven in en rond de gemeente Arnhem. Later komt er een aanmeldportaal met informatie voor nieuwe deelnemers. 

Human Capital Akkoord

The Economic Board, Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen en provincie Gelderland werken samen in het Human Capital Akkoord aan een arbeidsmarkt in balans, lees meer.

Lees meer over arbeidsmarkt

Even voorstellen: Corine Bos, strateeg arbeidsmarkt

Even voorstellen: Corine Bos, strateeg arbeidsmarkt Sinds september 2023 is Corine Bos enkele uren per week actief voor de regio Arnhem...

C-University maakt leerlingen enthousiast voor embedded technologie

“Met mbo’ers kun je personeelstekorten oplossen.” Daar is Herbert Verheijden van overtuigd. Hij is al 28 jaar actief in de...