Astrid Huitink (Rabobank): “Regio is een waanzinnig mooie plek om te werken”

Astrid Huitink (Rabobank): “Regio is een waanzinnig mooie plek om te werken”

Astrid Huitink was betrokken bij de totstandkoming het Human Capital Akkoord, dat april 2023 werd ondertekend. De Arnhemse vertrekt eind deze maand als directeur coöperatieve Rabobank in de regio Gelderland-Zuid. Zij was  bovendien een boegbeeld van de bank in Arnhem en omstreken. Het onderwerp human capital gaat haar aan het hart. Ze vindt dat de Lifeport-regio een enorme potentie heeft, maar ook dat er veel dingen beter kunnen.

Ze gaat eerst een paar jaar terug in de tijd. “In 2021 publiceerden we met Rabobank het Lifeport-rapport. We spraken met stakeholders uit heel Zuid-Gelderland: van burgemeesters tot studenten en van ondernemers tot mensen uit onze ledenraad. Die gesprekken gingen over de brede welvaart. Er kwam een aantal belangrijke opgaves uit.”

Van die uitdagingen pikt ze er twee uit. “Allereerst zijn er heel veel samenwerkingen, veel meer dan in andere regio’s. Overal is wel een initiatief of een organisatie voor bedacht en dan vaak nog afzonderlijk voor Arnhem, voor Nijmegen en voor het gebied ertussenin. Daarnaast concludeerden we dat er behoefte is aan een regionale human capital agenda. Uit interviewpanels met een dwarsdoorsnede van de studenten bleek dat ze geen goed beeld hadden van de mogelijkheden om in de regio werk te vinden. Ze wisten ook weinig over de bestaande regionale campagnes.”

Met die conclusie over de human capital agenda ging Huitink naar Jan van Dellen en Renate Bouwman van The Economic Board. Zij hadden al vergelijkbare plannen. “Wij als bank moeten niet de trekker zijn, vond ik. Maar we willen het wel graag faciliteren. Ik heb mijn relaties gemotiveerd voor het onderwerp en dat overgedragen aan The Economic Board. Zo hebben we twee initiatieven bij elkaar gebracht. Ik kreeg het verzoek om met Rabobank ambassadeur te worden en dat wilde ik graag. Ik vraag in heel veel gesprekken aandacht voor het onderwerp.”

Veel bevlogen mensen

“Ik heb de afgelopen jaren gemerkt dat er al onwijs veel gebeurt”, zegt ze. Maar tegelijkertijd is ze ook opbouwend kritisch. “Lifeport is een bijzondere regio. Veel samenwerkingen kijken niet om zich heen naar wat hun evenknie in een ander deel van die regio doet of waar ze eventueel bij aan kunnen haken. Ik weet niet wat precies de reden is, maar het zit gewoon niet ingebakken. De plannen die er zijn tellen niet op. Er zijn heel veel bevlogen en betrokken mensen, maar die zijn vaak verbonden aan een bepaalde gemeente of instantie en ze zijn geen boegbeeld voor de hele regio.”

Er liggen volop kansen, vindt ze. “Deze regio is een waanzinnig mooie plek om te wonen en te werken. Dat verhaal moeten we met zijn allen uit gaan dragen. Er zijn goede initiatieven zoals het arbeidsmatchplatform van onder andere Alliander en TenneT, maar daar moeten we als regio meer mee naar buiten treden. Daarnaast moeten we ook de jeugd beter zien te bereiken met de boodschap van Lifeport. Sinds het ondertekenen van het Human Capital Akkoord is er echt wel veel gebeurd, maar kan nog veel gestructureerder. We kunnen hele mooie dingen optuigen, maar als jongeren na hun studie alsnog de trein pakken naar de Randstad, heeft het weinig zin.”

Olievrouwtje

Zelf geeft Rabobank graag het goede voorbeeld door te kiezen voor talent uit de regio. “Helaas werken er bij de lokale kantoren veel minder mensen dan vroeger, maar het overgrote deel van die medewerkers in Gelderland-Zuid komt uit de regio. Ik denk dat minder dan tien procent van buitenaf komt. Daarnaast werken we met corporate trainees en stagiaires. We hebben daarvoor een heel goede samenwerking met zowel Hogeschool Arnhem Nijmegen als de Radboud Universiteit. Maar we hebben ook uitdagingen. Ik zou graag meer diversiteit in ons werknemersbestand willen. We doen ook ons best om meer MBO’ers aan ons te binden.”

Het is voor Rabobank belangrijk hoe de regio met talent omgaat, legt ze uit. “Als het human capital in onze regio niet goed gevoed wordt en een deel ervan verdwijnt, dan levert dat problemen in het bedrijfsleven op. Wij zijn als Rabobank gebaat bij een bloeiend bedrijfsleven. We vinden het daarnaast ook gewoon belangrijk dat jongeren hier blijven.” Het onderwerp gaat de bevlogen Huitink ook persoonlijk aan het hart. “Ik voel mezelf soms een soort olievrouwtje omdat ik tijdens gesprekken steeds verbindingen probeer te maken. Als ik bijvoorbeeld iemand tegenkom die bij een bouwbedrijf wil werken, dan breng ik die in contact met een klant van mij. Zo zou iedereen in de regio moeten denken.”

Graag willen wij Astrid Huitink heel hartelijk bedanken voor haar inzet bij de totstandkoming van het HCA regio Arnhem-Nijmegen en haar rol, vanuit de Rabobank, als Ambassadeur van het HCA gedurende het afgelopen jaar.