Astrid Hoge (HAN): “Samen de HCA ICT-agenda oppakken”

Astrid Hoge (HAN): “Samen de HCA ICT-agenda oppakken”

Astrid hoge

ICT is een soort breinaald, door allerlei belangrijke uitdagingen heen. Dat vindt Astrid Hoge, academiedirecteur IT en Mediadesign bij de HAN. Tegelijkertijd is er in de sector een tekort aan mensen. Hoge legt uit hoe belangrijk het is dat er meer ICT’ers komen, welke rol de HAN daarin wil spelen en wat ze verwacht van de regio.

ICT’ers zijn heel hard nodig, maar er zijn grote tekorten, weet ook Hoge. Daarom is er de Human Capital Agenda ICT (HCA ICT), een landelijk akkoord met als centraal doel om in 2030 een miljoen ICT’ers te hebben. “Ik vind het een goed programma, dat heel belangrijk is. Er is al jaren een groot gat tussen het aantal vacatures in de ICT en het aantal beschikbare mensen. Niet alleen bij ICT-bedrijven, maar ook voor ICT-functies in andere sectoren, zoals bijvoorbeeld de chipindustrie, de zorgsector of de energiesector. ICT komt namelijk overal terug. Het is een soort breinaald door allerlei technologieën en uitdagingen heen. We lossen als ICT sector de energietransitie niet op, maar kunnen energiebedrijven bijvoorbeeld wel helpen om dingen slimmer te organiseren, zoals bij de uitdaging van netcongestie.”

Mensen kunnen bij de HAN op verschillende manieren aan hun ontwikkeling werken. Hoge: “De meest voor de hand liggende zijn onze opleidingen op bachelor-niveau. Ook bieden we de opleidingen als deeltijdvariant aan. Jezelf ontwikkelen is belangrijk, in elke fase in je leven. Bij de HAN is er altijd een manier die hierbij past, dat vinden we belangrijk. Zo kiezen mensen er ook bewust voor om zich te laten omscholen richting de ICT. Afgelopen jaren hebben zo’n 55 mensen dat gedaan. Er zijn prachtige voorbeelden, zoals een cateraar die in de coronaperiode ICT’er is geworden. Na die omscholing kunnen mensen op diverse plekken in de regio weer aan de slag. In het kader van LLO (een leven lang ontwikkelen, red.) organiseren we ook masterclasses, zoals ‘AI in de praktijk’, dat in november wordt aangeboden.”

Goede wisselwerking

De human-capital-uitdaging speelt ook op de HAN zelf, geeft ze aan. “Bij ons, maar ook op landelijk niveau, neemt het aantal hbo-studenten af. Dat is zonde, wat hbo-instellingen dragen bij aan de ontwikkeling van bedrijven in de regio. Dat kan alleen als er een goede wisselwerking is tussen de bedrijven en ons. We zien de regio daarom echt als onze campus.”

Ze geeft een voorbeeld van hoe de HAN samenwerkt met bedrijven. “Onze studenten Embedded Systems Engineering houden zich bezig met de IT-kant van de techniek. Zij helpen nu mee met het ontwerpen en ontwikkelen van robots die de monteurs van Alliander ondersteunen in ondergrondse transformatorruimtes. De robots zorgen voor meer veiligheid en voor de beschikbaarheid van materialen. Monteurs kunnen daardoor bovendien vaker in hun eentje naar beneden, in plaats van dat het samen moet. Dat is geen manier om te bezuinigen, maar een antwoord op de uitdaging van het tekort aan monteurs. Ze hoeven ook minder kennis te hebben omdat de robot daarin voorziet. Zo dragen onze studenten, met behulp van technologie, bij aan het oplossen van arbeidsmarkt-vraagstukken.”

Meer vrouwen

Om de doelstelling van een miljoen ICT’ers te halen, moet de sector het potentieel van vrouwen beter benutten, vindt ook Hoge. “We doen als HAN elk jaar mee met de landelijke Girls’ Day, met als doel om meiden op het voortgezet onderwijs enthousiast te maken voor de ICT, maar ook voor de techniek, waar veel vergelijkbare uitdagingen spelen. Behalve vrouwen, zijn trouwens ook mensen met een migratieachtergrond ondervertegenwoordigd. We zoeken hierin ook de aansluiting met de ROC’s. Daarnaast geven sommige van onze docenten in hun vrije tijd codeerlessen op de basisschool. Ik zou het heel erg toejuichen als we daar als land echt op gaan inzetten, om zo meer mensen enthousiast te maken voor de ICT. Je moet het zaadje vroeg planten.”

Ze doet tot slot een oproep aan de regio. “Ik hoop dat meer IT-bedrijven de HCA ICT-agenda oppakken, zodat we samen vraagstukken op kunnen lossen. Zij kennen de vraag van de regio het beste. Er is geld beschikbaar vanuit die agenda, maar daarvoor moet de publiek-private samenwerking wel beter worden opgezet.” Ook voor omscholing en bijscholing is het belangrijk dat de regio samen optrekt, geeft ze aan. “Als we die vraag goed consolideren, dan hoeven bedrijven dat niet meer zelf te doen, maar dan kunnen wij die rol gewoon vervullen. Als we ons verenigen en de human-capital-uitdaging in de ICT en de techniek samen aanpakken, kunnen we heel veel voor elkaar krijgen.”