MKB Datalab-Oost: een initiatief met steun van The Economic Board 

MKB Datalab-Oost: een initiatief met steun van The Economic Board 

Sinds 2023 biedt MKB DatalabOost, een samenwerking van Radboud Universiteit en Universiteit Twente, mkb-bedrijven allerlei vormen van ondersteuning om AI en data in te zetten voor hun bedrijf.  We spraken met Dirk van Schaijk, oprichter en managing director van het Datalab over ontstaan en activiteiten van dit initiatief. 

Er bestaat al enige jaren een grote subsidie vanuit NWO om ICAI Labs te helpen ontwikkelen. Dat zijn Innovation Centers voor AI, die zijn bedoeld om grote bedrijven te laten samenwerken voor de lange termijn, met de universiteiten in Nederland. Radboud Universiteit en Radboudumc hebben er momenteel samen negen. Van Schaijk: “Dat is heel interessant voor grote bedrijven, dit soort lange termijn-onderzoek, ze steken er graag geld in, maar je moet wel diepe zakken hebben om dat te kunnen doen.” 

Mkb en de kloof 

Ook mkb-bedrijven kunnen wel wat ondersteuning gebruiken als het gaat om kennis van AI en het toepassen van Data Science. Zo heeft het ministerie van Economische Zaken besloten om geld te steken in MKB Datalabs in zeven regio’s in Nederland.
Van Schaijk: “Het doel is om mkb-ers kennis te laten maken met AI. De kloof dichten tussen wat er nu gebeurt bij mkb-bedrijven aan AI en wat er mogelijk is met AI. Er is zoveel meer mogelijk dan er nu al gebeurt.” 

Hij vervolgt: “Toen ik begreep dat er ruimte was om mkb-ondersteuning op te zetten, leek het me goed zoiets voor Oost Nederland te doen. In mijn periode bij The Economic Board was ik al in contact met JADS (Jheronimus Academy of Data Science), dat al vijf jaar draait. Het leek me een heel mooi construct waar bedrijven kunnen aankloppen en met de inzet van studenten een eerste kennis kunnen maken met AI en data. 

Toen de subsidie was toegekend begon het inrichten. Eerst verzamelde Van Schaijk informatie. Waar zitten de opleidingen met AI aan de Radboud Universiteit? Dat zijn de sociale faculteit, FSW en de bètafaculteit, FNWI. Vanuit beide faculteiten organiseerde hij dat docenten ondersteuning zouden geven en de projecten inhoudelijk begeleiden. Op het moment dat een student aan de slag gaat voor een bedrijf, kijkt een AI-docent over de schouder mee en is vraagbaak.  

Inmiddels zijn er al zeven opdrachtgevers aan de slag met het MKB Datalab. Zo wordt bij de Nijmeegse afvalverwerker Dar een onderzoek gedaan naar meldingen van burgers op vuil op straat. 

The Economic Board betrokken 

Toen van Schaijk nog bij de board werkte, verdiepte hij zich in AI en de betekenis ervan voor onze regio. Aan de Radboud Universiteit is namelijk een belangrijk zwaartepunt in AI-onderzoek. Vanuit The Economic Board lagen er lijntjes met het datalab JADS in Den Bosch. Zo raakte hij geïnformeerd en geïnspireerd om ook zo’n lab op te zetten. 

Toen hij bij zijn nieuwe werkgever, Radboud Universiteit, verder ging met AI, vroeg en kreeg hij van The Economic Board in kind bijdragen om het MKB Datalab-Oost op te kunnen zetten.  Zo ondersteunde de board-organisatie het initiatief voor dit datalab door het te introduceren bij de achterban: bedrijven in de regio, en ook VNO-NCW Midden. Ook hielp en helpt The Economic Board met het promoten van dit initiatief door te communiceren op websites en social media. 

Overige partijen die in kind bijdragen: VNO-NCW Midden, Twenteboard en NovelT (desk vanuit Twente Universiteit die bedrijven helpt).  

AI Hub Oost-Nederland 

De Nederlandse AI Coalitie (NLAIC)nam het initiatief tot oprichting van zeven regionale AI-hubs in Nederland. Vanuit contacten tussen Universiteit Twente (Maarten van Steen en Geert Dewulf) en The Economic Board Arnhem Nijmegen (Richard Dobbelmann en Dirk van Schaijk) – beide organisaties lid van NLAIC – ontstond het eerste initiatief om de AI Hub Oost-Nederland – op te richten.
Daarna betrokken beide organisaties Twenteboard, OostNl en Radboud Universiteit hierbij en is door alle partijen samen de AI Hub Oost opgericht.  

Op de website van AI Hub Oost-Nederland staat alle informatie over het MKB Datalab-Oost 

Kennismaken en meer weten? 

Neem contact op met Dirk van Schaijk, tel 06-31132103 of mail: dirk.vanschaijk@ru.nl 

Lees meer over AI

INNOVATE MEETUP 2024: het nieuwste in AI

Kom naar deze INNOVATE Meetup en leer over de laatste innovaties op het gebied van AI. Innovators uit de energietransitie,...

Oproep aan het mkb: van AI economie maken

De afgelopen 30 jaar heeft AI zich gestaag ontwikkeld, met een versnelling vanaf 2006. De regio Arnhem Nijmegen heeft alle ingrediënten...